Kaznena prijava protiv Vlade za Brodosplit

Ozren Matijašević tvrdi kako Vlada RH ne štiti interese države u Brodosplitu (Al Jazeera)

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) podnijela je kaznenu prijavu protiv Vlade i državnog poduzeća Hrvatska brodogradnja Jadrobrod, jer, kako navode, nisu kontrolirali kupoprodajni ugovor u vezi s Brodosplitom, što stvara mogućnost da kupac Tomislav Debeljak nenamjenski troši sredstva iz državnog proračuna, namijenjena za proces restrukturiranja Brodosplita.

To je sinoć Hini potvrdio predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

“Kaznenu prijavu smo predali Državnom odvjetništvu u Zagrebu, zbog zloporabe položaja Vlade i poduzeća Hrvatska brodogradnja Jadrobrod, a zlouporaba položaja je i nečinjenje kontrole kupoprodajnog ugovora u vezi s Brodosplitom”, rekao je Matijašević za Hinu.

‘Vlada ne štiti interese države’

Prema njegovim riječima, nekontroliranjem provedbe kupoprodajnog ugovora Vlada ne štiti interese države u Brodosplitu, pošto se za proces restrukturiranja splitskog škvera usmjeravaju sredstva poreznih obveznika iz državnog proračuna.

“Trenutačno se svakog mjeseca iz državnog proračuna za restrukturiranje Brodosplita izdvaja 40 milijuna kuna, a zbog nekontroliranja tih sredstava postoji mogućnost da ih predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak koristi ne za restrukturiranje, nego za druge svrhe, primjerice za plaće radnika, a to nije predviđeno kupoprodajnim ugovorom niti programom restrukturiranja splitskog škvera”, pojasnio je Matijašević.

Tvrdi da će za proces restrukturiranja iz državnog proračuna biti izdvojeno ukupno blizu 1,5 milijarda kuna iz državnog proračuna.

“Ukoliko bi se ta sredstva koristila eventualno nenamjenski, onda bi to stvorilo štetu državi, a Brodosplit bi mogao biti doveden u stečajni postupak, pa i likvidaciju”, upozorio je Matijašević.

Pojasnio je kako je u kupoprodajnom ugovoru u vezi s Brodosplitom poduzeće Hrvatska brodogradnja Jadrobrod nominirana kao institucija koja svakog mjeseca po određenim stavkama mora kontrolirati provedbu kupoprodajnog ugovora i o tomu izvješćivati Vladu RH.

Izjava u svrhu zaštite radničkih prava

Radnici Brodosplita, protiv kojih je Uprava pokrenula disciplinski postupak, odnosno suspenziju, jutros su ispred ulaza u škver organizirali potpisivanje pisane obrane, koju je za njih pripremila pravna služba sindikata, a u kojoj se traži ukidanje odluke o udaljenju s rada koju je protiv njih donijela Uprava tvrtke zbog prošlotjednih prosvjeda.

“Našu pisanu obranu je do sada potpisalo 46 radnika, a oni koji to još nisu učinili mogu nam se javiti i omogućit ćemo im potpisivanje ovog dokumenta, koji je važan jer jamči sindikalnu pravnu zaštitu radnika u eventualnom sudskom postupku”, rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić.

Najavio je da će pisana obrana biti protokolirana, odnosno dostavljena Upravi Brodosplita.

“Na ovaj način tražimo da se suspendirani radnici Brodosplita vrate na na posao”, ustvrdio je Franić. Po njegovim riječima, rješenja o suspenziji koja su na ponudu Uprave Brodosplita potpisivali radnici i u kojima su se očitovali o razlozima sudjelovanja u prosvjedima “nisu pravno utemeljena”.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić izjavio je kako je pisana obrana odgovor na pisana rješenja Uprave Brodosplita o suspenziji, koja su radnici dobili na kućne adrese. “Ta su rješenja protuzakonita”, istaknuo je.

Disciplinski postupak

Jučer se ispred ulaza u Brodosplit okupilo manje od stotinu radnika, protiv kojih Uprava tog poduzeća vodi disciplinski postupak zbog sudjelovanja u prošlotjednim dvodnevnim zbivanjima, kada su bili obustavili rad i kada im je zbog toga onemogućen ulazak u brodogradilište na posao.

Uprava Brodosplita je ranije objavila da je protiv 254 radnika pokrenut disciplinski postupak, ali da se dio njih u međuvremenu pismeno očitovao o prošlotjednim zbivanjima u brodogradilištu i svojim razlozima o sudjelovanju u njima, te su nakon toga vraćeni na posao.

Skoro 200 radnika do sada se pisano očitovalo o disciplinskom postupku, koji je protiv njih pokrenula Uprava i većina ih je vraćena na posao na temelju tih očitovanja, a samo 10 do 15 njih nije vraćeno na radna mjesta, izjavio je novinarima Frenki Laušić, voditelj Odjela za odnose s javnošću tvrtke DIV, većinskog vlasnika splitskog brodogradilišta.

Prema tvrdnjama Joška Franića, inspekcija je rekla da će danas pregledati 254 ugovora o radu i plaće, tj. za one radnike protiv kojih je Uprava Brodosplita pokrenula disciplinski postupak i suspendirala ih zbog prošlotjedne obustave rada, na koju su se bili odlučili zbog kašnjenja i smanjenja plaće.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić jučer je s Franićem i skupinom radnika bio u inspektoratu, kako bi dao iskaz o prošlotjednim zbivanjima u brodogradilištu, a nakon što je inspekcija rada došla u Brodosplit obaviti kontrolu dokumenata.

Izvor: Agencije