Barišić: Ja sam donosio novac HDZ-u

Nakon što je HDZ 2003. osvojio vlast Barišić (desno) je i službeno postao stranački rizničar (Pixsell)

Bivši šef hrvatske carine i rizničar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mladen Barišić danas je počeo iznositi svoju obranu u slučaju Fimi Media, ističući da je bio osoba od povjerenja koja je stranci donosila novac, a u cjelosti je ostao pri ranijem priznanju da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačio novac za stranački “crni fond”.

Na samom početku Barišić se osvrnuo na obranu bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, rekavši da u istrazi nije svjedočio 19, nego 17 puta, zajedno s ispitivanjima u kojima se na početku istrage branio šutnjom.

Iako je član HDZ-a bio od početka do 2002. godine, kada mu je umrla supruga, nije imao stranačke funkcije.

“Tada me Sanader angažirao u stranci s napomenom da ću lakše prebroditi sve što me zateklo. U početku je to bio posao u Odboru za marketing”, kazao je Barišić, prisjetivši se da je HDZ tada bio u teškim financijskim problemima, prenosi Hina.

“Ja sam se predao tom poslu i sve što je od mene traženo sam izvršavao. Očito da je to bilo na zadovoljstvo stranke, jer se svakim danom sve više oslanjala na mene”, kazao je Barišić.

Nakon što je HDZ 2003. osvojio vlast, Barišić je i službeno postao stranački rizničar i “čovjek od najvećeg povjerenja”.

Neizmjerno vjerovao Sanaderu

Za svoj odnos sa Sanaderom kazao je da ga je “teško nazvati prijateljskim”, iako mu je kroz neke razgovore Sanader rekao da su prijatelji.

“Iz svega proističe da nismo prijatelji, nego da sam ja bio dobar izvršitelj. Sve vrijeme sam bio predan Sanaderu kao predsjedniku stranke i vlade. Neizmjerno vjerujući u njega smatrao sam da i moj doprinos ima značenje za stranku, jer se bez financijskih sredstava ne može funkcionirati ni dobivati izbore”, ustvrdio je Barišić.

Dodao je kako je iz svega vidljivo da je bio “onaj koji je donosio novac”, ali i da samostalno nikada nije odlučivao o potrošnji, te da niti na jednom dokumentu nije njegov potpis. Sanadera je, kaže, pitao i za najmanje sitnice, čime je i stekao njegovo veliko povjerenje.

Bivši HDZ-ov rizničar ispričao je da je na izvlačenje novca preko Fimi Medije došao u razgovoru s Ivom Sanaderom, jer novac koji je HDZ dobivao iz proračuna nije bio dovoljan za financiranje stranačkih potreba.

Kako nisu mogli u središnjici otvoriti HDZ-ovu suvenirnicu, rođena je ideja da se kroz marketing organizira “kontinuirano financiranje stranke”, ispričao je Barišić.

Nakon što su prestali surađivati s marketinškom tvrtkom bivšeg Vjesnikova direktora Franje Maletića, Barišić je, kako je rekao, došao na ideju da se angažira Fimi Media, agencija njegove prijateljice, koja je i ranije “nešto radila za HDZ”, a stranci nije fakturirala račune.

“Na moj nagovor odlučeno je da se sve više poslova da toj agenciji, a da se dio novca iskoristi za financiranje stranke”, kazao je Barišić.

Gotovina za usluge mimo računa

Pojasnio je da je Fimi Media trebala priskrbiti gotovinu, iz koje je dio korišten za plaćanje usluga koje se nisu plaćale preko računa. “Praksa je bila da smo mi za mnoge stvari u stranci plaćali djelomično preko računa, a ostatak u gotovini koju bi priskrbio iz Fimi Medije.”

Barišić je dodao i to da je u svojim dužnostima uvijek bio “vrlo discipliniran, odan i predan”, te da niti jednu stvar nije radio sam. “Uvijek sam se konzultirao s predsjednikom, jer sam mu bio odgovoran. Nitko drugi za ništa nije pitao. U predsjedništvu su to znali i pustili me da radim. Sve što mi je predsjednik naložio besprijekorno sam izvršavao i tako stekao povjerenje”, ustvrdio je Barišić.

Kazao je i to da kao pomoćnik ministra financija i šef carine nije mogao ulaziti u sjedište Vlade bez pregleda, što su mogli samo ministri i državni tajnici, ali da je takvo dopuštenje dobio nakon što je Sanadera upozorio kako nije pametno da njegova torba prolazi kroz rentgen.

Nitko ga, tvrdi, nije pregledavao niti kada je dolazio u Sanaderovu kuću, gdje mu je, prema ranijem iskazu, u dva navrata donio 15 milijuna kuna (dva milijuna eura). “Svi su me znali, a ja ne znam jesu li zapisivali kada sam dolazio”, kazao je Barišić, pobijajući Sanaderove tvrdnje da mu kući nije mogao nositi novac, jer bi ga stražari zaustavili i pregledali.

Tvrdi da je, osim novca izvučenog preko Fimi Medije, u stranku nosio i novac od donacije. Ispričao je da mu je, jednom prilikom, Marijan Primorac u torbi donio 300.000 eura, te da je od Ivana Mravka dobio 600.000 kuna.

‘Izbori se dobivaju s 2/3 sredstava ispod stola’

Ispričao je i to da je za Sanadera “prikupljenim novcem” nabavio blindirani BMW, kao da je nakon što se bivši premijer povukao iz politike njegovoj nasljednici predao dva milijuna kuna i 300.000 eura, koje je novo stranačko čelništvo kasnije odnijelo u USKOK.

“Sanader je tada rekao: Jadranka, izbori se dobivaju s dvije trećine sredstava ispod stola, a s jednom trećinom na stolu”, prisjetio se Barišić.

Kazao je da financiranje preko Fimi Medije nije bilo zadovoljavajuće do sastanka u Vladi 2007, koji je, navodno, završio Sanaderovim pozivom “javite se Barišiću” i poluglasnim pitanjem “kako se zove ona agencija…”, tvrdi bivši HDZ-ov rizničar.

Mladen Barišić je tijekom postupka priznao optužbe da je preko marketinške agencije, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici, izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki.

Novac je, navodno, završio u stranačkom crnom fondu, iz kojega su se, među ostalim, plaćale predizborne kampanje, pjevači i stranački honorari.

No, dio gotovine je, navodno, dobio i Ivo Sanader, koji je, prema optužnici, od Barišića primio 15 milijuna kuna (nešto više od dva milijuna eura).

Izvor: Agencije