Vlada RS-a za očuvanje fabrike Birač

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska sarađuje sa Vladom Litvanije kako bi riješili problem zloupotreba u poslovanju Fabrike glinice Birač, ali i potraživanja litvanske Ukio banke, saopćeno je nakon sastanka Koordinacionog tima entitetske Vlade zaduženog za Birač.

Za Vladu RS-a sporno je rješenje bijeljinskog suda, kojim firma Alumina, nakon što je preuzela poslove Birča, treba da izmiri potraživanja Ukio banke po osnovu nekoliko kredita od ukupno 75 miliona eura. Najavljuju sastanak sa predstavnicima litvanske Vlade u Banjaluci do kraja mjeseca.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović izjavila je kako Vlada RS-a ostaje privržena svim svojim ciljevima zbog kojih je i ušla u Fabriku glinice Birač, te da se, zajedno sa radnicima, zalaže za očuvanje te fabrike i radnih mjesta.

Pravne nedoumice

Ona je naglasila da entitetska Vlada ostaje privržena svim svojim ciljevima zbog kojih je i ušla u tu fabriku.

“Sve što smo tada preuzeli kao svoju obavezu izvršili smo i nastavljamo da izvršavamo. Vlada, zajedno sa radnicima, radi na istom zadatku, a to je da se očuvaju fabrika i radna mjesta, i da se u perspektivi otvori dodatnih 300 radnih mjesta”, naglasila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, postoji više nedoumica u vezi sa rješenjem bijeljinskog Okružnog privrednog suda u sporu između Ukio banke i zvorničke Alumine.

“Cijeneći nezavisnost pravosuđa i ne želeći da se miješamo u njihov rad, a niti to radimo, moramo dobiti odgovore na određena pitanja. Poznato je da su u roku od 15 dana, po istom predmetu, postojala dva različita mišljenja suda – prvi put kada se odbacuje jedan zahtjev, drugi put kada se on prihvata“ navela je liderka Vlade bh. entiteta.

Kritike na račun opozicije

Ona je kritizirala nastupe opozicije u vezi sa najnovijim dešavanjima u Birču, rekavši da ne razumije njihovo likovanje nad takvom situacijom, tim prije što treba uzeti u obzir radnike u tom kolektivu i štete koje mogu nastati po njih.

Šef Koordinacionog tima za Birač Zoran Tegeltija istakao je da je riječ o sporu između Uprave i zaposlenih u zvorničkom kolektivu s jedne strane, koje podržava Vlada RS i litvanske mafije sa druge strane, pojasnivši da pojam „mafija“ koriste i Litvanci u svojim istragama.

Tegeltija, koji je i ministar finansija RS, naglasio je da ne postoji niko u Republici Srpskoj, „makar se on krio i iza instituta nezavisnosti pravosuđa“, ko će zaustaviti proces rada u Birču.

„Ne postoji niko ko će svojim nerazumnim odlukama dovesti do ekološke katastrofe u Fabrici glinice, a pokušaj da se u novcu naplate založna prava je jasna poruka da litvanski mafijaši imaju svoje ljude u Srpskoj koji pokušavaju da rade u ime njih“, istakao je Tegeltija.

Blokada i deblokada računa

Alumina je osnovna proizvodna firma u preduzeću Birač u stečaju, čiji je račun 16. oktobra bio blokiran na osnovu odluke Okružnog privrednog suda Bijeljina po tužbi banke iz Litvanije u sporu vrijednom 154 miliona KM.

Sud je po hitnom postupku isti dan uvažio žalbu Alumine, pa je žiro-račun kompanije deblokiran.

Alumina zapošljava 1.020 radnika, dnevna proizvodnja glinice vrijedna je oko 600.000 KM, kompanija izvozi u 17 evropskih država, a godišnja vrijednost izvoza je oko 200 miliona KM.

Izvor: Al Jazeera i agencije