Rijeka: Odbijena tužba zbog izgradnje elektrane

Upravni sud u Rijeci odbio je tužbu nevladinih udruga i građana Labina, grada u blizini Pule, a protiv Ministarstva zaštite okoline. Tužili su Ministarstvo zbog izdavanja ekološke dozvole za gradnju termoelektrane Plomin C, tvrdeći da ona nije u skladu s prostornim planom Istarske županije i da će loše utjecati na zdravlje ljudi i okoliš.

Mladen Bastijanić, s područja Labinštine, jedan je od građana koji su tužili Ministarstvo zaštite okoliša. Nije mu se svidjelo ono što je čuo u sudnici.

“Vidite po licu da sam razočaran. Ali, po meni, to je bilo i očekivano. Ja sam pred sedam dana dao jedno priopćenje gdje mi građani Labinštine smatramo da je nama presudio lobi, svjetski lobi i politika, prljava politika”, rekao je Bastijanić.

Strah za ljudske živote i okoliš

Politika u Plominu želi graditi termoelektranu na ugljen, snage 500 megavata, odnosno četiri puta jaču od sadašnje. Trebala bi pokrivati blizu 70 posto godišnje potrošnje struje u Hrvatskoj. Vrijednost investicije je gotovo 800 milijuna eura.

No, ekološke udruge tvrde da projekt nije u skladu s prostornim planom Istarske županije, koji predviđa termoelektranu na plin, a ne na ugljen, i to 4 puta manje snage.

“Sud se tim aspektima nije bavio, što dakle ostavlja otvoreni prostor za tvrdnju da se uistinu radi o neisplativom projektu i da se uistinu radi o projektu koji nije usklađen s prostornim planom”, smatra Bernard Ivčić iz udruge Zelena akcija.

I uza sve to je, kažu, opasan za ljude i okoliš. Tvrde da će godišnje zbog termoelektrane na ugljen umirati 17 osoba. U 40 godina rada to je 680 prijevremenih smrti, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Politika zadovoljna

Hrvatski ministar zaštite okoline Mihael Zmajlović pozdravio je presudu Upravnog suda koja dokazuje da je cijeli postupak proveden zakonito. Kada će početi radovi na gradnji termoelektrane nije poznato. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da je najvažnije postići strateški dobar ugovor s investitorima.

“Ta presuda je dokaz da je cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš proveden u skladu sa svime što su propisivali zakoni i propisi. Stručno savjetodavno povjerenstvo donijelo je mišljenje i na temelju toga je izdano rješenje. Veseli me da je takva odluka donesena jer je to dokaz onoga što sam i prije isticao – da je postupak bio proveden u skladu sa zakonom”, rekao je Zmajlović.

“Ključno je u stvari ovaj strateški projekt voditi na strateški način. A to je da se tijekom realizacije ne dogodi ugovor nepovoljan za RH i hrvatske građane. Da li će trebati mjesec, tri ili pet u pripremi tendera u stvari prihvata i analize ponuda, mislim da nije danas presudno”, smatra Ivan Vrdoljak. 

‘Potičemo zastarjelu industriju’

Crne prognoze Zeleni temelje na procjenama Greenpeacea, koji ih je donio koristeći metodologiju Europske agencije za okoliš.

“U cijelom svijetu i u Europi se termoelektrane na ugljen više ne grade. Mi smo posljednji koji se upuštaju u jedan takav zahvat, koji bi sljedećih 40 godina imao izuzetno negativan utjecaj na okoliš. Dakle, dok se drugi okreću k obnovljivim izvorima energije, potiču ulaganja u tu industriju, mi zapravo potičemo nešto što je zastarjelo i što donosi velike štete okolišu”, upozorava Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra.

Budući da se Sud ovim nije bavio, već je razmatrao samo proceduru donošenja ekoloških dozvola, Zeleni najavljuju daljnju borbu. Razmatraju mogućnosti podnošenja tužbe Ustavnom ili nekom od europskih sudova.

“Osim pravne bitke, također imamo kampanju i na drugim razinama, dakle pokušavamo eliminirati dotok novca za ovaj štetan projekt. Želim podsjetiti da je interes investitora za ovaj projekt iznimno nizak”, objašnjava Ivčić.

“Za nas ustvari nastupa borba za opstanak”, naglasio je Mladen Bastijanić.

A za mjerodavna ministarstva borba za investitore. Nakon zelenog svjetla s riječkog suda, čekaju se obvezujuće ponude za početak najveće energetske investicije u Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera