Potvrđena optužnica protiv Mirka Lujića

Tužilaštvo BiH je podignulo optužnicu na osnovu prijave aktuelnog direktora SIPA-e

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv bivšeg direktora Državne sgencije za istrage i zaštitu Mirka Lujića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja za vrijeme mandata, potvrđeno je Srni u Sudu Bosne i Hercegovine.

U Sudu je rečeno da je optužnica potvrđena 4. oktobra, ali da prije ponedjeljka, 14. oktobra, ne mogu iznijeti više detalja o sadržaju optužnice.

Međutim, prema neslužbenim informacijama, optužnica Lujića tereti da je zloupotrijebio ovlaštenja tako što je nezakonito uzimao novac za zakupninu stana u vrijeme dok je bio na čelu SIPA-e, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Lujićeva ponuda

U revizijama rada SIPA-e za prethodne godine i državni revizori su upozorili na Lujićevo rasipništvo, koji je sebi kao direktor mjesečno isplaćivao 1.000 KM za zakup stana iako mu je po zakonu pripadalo maksimalno 498 KM mjesečno za ove namjene.

Nakon nalaza revizije, Lujić je ponudio da nezakonito uzeti novac vrati u roku od tri godine, što novi direktor SIPA-e Goran Zubac nije htio prihvatiti.

Zubac je, insistirajući da budžetski novac odmah bude vraćen, naredio podnošenje krivične prijave protiv Lujića, na osnovu koje je Tužilaštvo i podiglo optužnicu.

Kao glavni inspektor SIPA-e, Lujić je penzioniran 15. juna prošle godine, zbog navršenih 40 godina radnog staža.

Rješenje o Lujićevom penzioniranju potpisao je Zubac, koji je svog prethodnika na funkciji i prijavio Tužilaštvu zbog počinjene zloupotrebe položaja, navode Nezaisne novine.

Izvor: Agencije