Zagrebački sud potvrdio presudu Čačiću

Čačićev branitelj najavio je žalbu čim primi pismenu odluku (Reuters)

Zagrebački Županijski sud potvrdio je Radimiru Čačiću kaznu od 22 mjeseca zatvora koju mu je zbog izazivanja saobraćajne nesreće s dvoje poginulih izrekao mađarski Sud.

Nakon polovine izdržane kazne bivši hrvatski vicepremijer moći će zatražiti prijevremeni otpust, no tri godine neće smjeti upravljati motornim vozilom.

“Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je presudu kojom je Radimir Čačić osuđen na kaznu zatvora u trajanju godinu i deset mjeseci. Istom presudom odlučeno je da se sukladno odredbama Kaznenog zakona, nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne, isti može otpustiti s izdržavanja kazne sukladno uvjetima Zakona o izvršavanju kazne zatvora, o čemu će odlučiti nadležno tijelo po eventualnoj zamolbi Radimira Čačića”, izvijestila je zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić.

Dodala je da je Čačiću izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine, javlja agencija Hina.

No, odluka izvanraspravnog vijeća, koja je objavljena nakon što je otpremljena strankama, nije punomoćna i Čačić se u roku od 15 dana može žaliti Vrhovnom sudu.

Kada postane konačna, odluka će biti dostavljena Ministarstvu pravosuđa “radi nadležnog postupanja, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći i Zakonu o izvršavanju kazne zatvora”, kazala je Čalić.

Čačićev branitelj Čedo Prodanović najavio je žalbu čim primi pismenu odluku. On tvrdi da Mađarska nije uvjetovala da se kazna njegovom branjeniku ne smije smanjiti.

Prema pisanju hrvatskih medija, mađarsko Ministarstvo pravosuđa postavilo je tri uvjeta – da Čačić ne smije biti pomilovan, da se u njegovu slučaju ne smije primijeniti oprost, te da kaznu zatvora mora potpuno odslužiti.

Čačić je krajem novembra u Mađarskoj pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora izazivanja saobraćajne nesreće, u kojoj je u januaru 2010. poginulo dvoje ljudi.

Nakon te odluke odmah je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Čačić je, bar dok ne ode na odsluženje kazne, ostao na čelu Hrvatske narodne stranke, jedne od članica vladajuće koalicije.

Mađarska je dala prethodnu saglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora prihvatiti i potvrditi tamošnji ministar pravosuđa i tek tada će Čačić moći služiti kaznu u nekom od hrvatskih zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Mađarski sud je bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Hrvatske pravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće.

Published On 21 Nov 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO