Kosovo: Suspendirano pet policajaca

Protesti u Prištini zbog uklanjanja spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe (AFP)

Kosovska policija saopćila je u utorak da je suspendirala petoricu policajaca, jer nisu spriječili rušenje spomenika iz Drugog svjetskog rata u općini Vitina na istoku Kosova.

Načelnik policijske stanice, šef operative, voditelj sektora i dvojica policajaca, kako je saopćeno, uprkos najavama i informaciji koju su dobili iz rukovodstva u Prištini, nisu poduzeli mjere da onemoguće rušenje spomenika žrtvama Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u ponedjeljak u centru Vitine.

U saopćenju je istaknuto i da će “Policija Kosova biti snažno opredijeljena da poduzme sve zakonske mjere prema svojim pripadnicima koji ne uspiju ostvariti svoje zakonske obaveze”.

Osuda Beograda

U ponedjeljak popodne stotinjak građana Vitine, predvođenih predsjednikom organizacije veterana bivše Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) bagerom je u centru Vitine porušilo spomenik s betonskog postamenta, a taj je videosnimak kasnije postavljen i na internetsku mrežu YouTube.

Prema izvještajima medija iz Srbije, na Kosovu je u protekla dva dana porušeno nekoliko desetaka spomenika i porodičnih grobnica, te oštećena pravoslavna groblja u mjestima centralnog Kosova, južno od rijeke Ibar.

Rušenja su uslijedila nakon što su vlasti u Beogradu u nedjelju ujutro provele akciju uklanjanja spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe (OVPBM) iz središta Preševa.

Vlada u Beogradu osudila je vandalizam kosovskih Albanaca, a oskvrnuća groblja i spomenika nazvala “anticivilizacijskim činom” i zatražila reagiranje međunarodnih dužnosnika.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga u svom je saopćenju istakla da su oskvrnuća spomenika i pravoslavnih groblja neprihvatljiva i da se “tako nešto ne može tolerirati”, te zatražila da se počinioci kazne.

Izvor: Agencije