Srbija: Hrvatska treba prva povući tužbu

Hrvatski premijer pri povratku iz Beograda istakao da je posao Vlade da "ruši zidove, bez obzira tko ih je sagradio" (AFP)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je kako očekuje da u procesu eurointegracija i normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske Zagreb učini prvi potez i da povuče tužbu za genocid.

“Hrvati su nas prvi tužili i normalno bi bilo, ako težimo svi zajedno ući u Evropsku uniju, da povuku prvi potez i od toga odustanu”, rekao je Mrkić u intervjuu Večernjim novostima, odgovarajući na pitanje hoće li susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića pomaknuti stvari s mrtve tačke u vansudskom dogovoru u vezi sa međusobnim tužbama za genocid.

Mrkić je ocijenio da ima osnova za optimizam u pogledu odnosa u regiji i procesa eurointegracija, u kojem je Srbija pred velikim izazovima u vezi s dijalogom s Prištinom i odnosima sa susjedima.

“Kad uzmemo u obzir sve što je do sada urađeno, mislim da ima osnova za optimizam. Bitno nam je da ti pregovori (s EU-om) započnu, ali ne smijemo pasti u klopku i obećavati rokove koji nisu sto posto sigurni. Poruke koje stižu iz Berlina nisu ohrabrujuće, ali niko ne očekuje da ćemo pet minuta nakon Hrvatske biti primljeni u EU. Kao i svi ostali kandidati, mi ćemo pregovarati o članstvu godinama”, ocijenio je on.

Njegov je stav i to da je Vlada Srbije dala velik doprinos poboljšanju odnosa u regiji.

“Ova Vlada je učinila mnogo na poboljšanju odnosa u regionu i tim pravcem će i nastaviti. Sreo sam se sa svim kolegama iz susednih zemalja, s nekima i po nekoliko puta. Ima mnogo toga što se konkretno radi na planu saradnje, ti rezultati su sve vidljiviji i biće ih sve više”, najavio je Mrkić.

‘Rušenje zidova’

Hrvatski premijer Zoran Milanović je još jednom u četvrtak objasnio razloge svoje posjete Srbiji, ističući da je posao Vlade da “ruši zidove, bez obzira na to tko ih je sagradio”.

“Išao sam u Beograd, jer je bilo krajnje vrijeme da prekinemo taj zid šutnje. Kako je do njega došlo i kako je nastao, to me nije zanimalo. Moj posao i naš posao je da rušimo zidove tamo gdje ih možemo srušiti, bez obzira tko ih je izgradio. U interesu mira i stabilnosti te poslovnom interesu naših tvrtki idemo gdje god možemo, na istok, zapad, sjever i jug, sasvim svejedno, razgovaramo s kim god možemo razgovarati”, poručio je Milanović na početku sjednice Vlade.

Milanović i premijer Srbije Ivica Dačić razgovarali su u srijedu u Beogradu, na svom prvom radnom sastanku od formiranja nove Vlade Srbije u maju prošle godine, o otvorenim pitanjima između dviju zemalja, poput pitanja izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te ekonomskim pitanjima i evropskim integracijama. Do sastanka je došlo na inicijativu premijera Milanovića.

Izvor: Agencije