Sarajevo: Gradski prijevoz u funkciji

Nakon dva dana štrajka radnika GRAS-a, javni saobraćaj u Sarajevu je opet u funkciji (Anadolija)

Član Sindikata komunalne privrede sarajevskog Gradskog javnog saobraćajnog prijevoza (GRAS) Adnan Porča potvrdio je  u nedjelju ujutro da je nakon dvodnevnog štrajka radnika ovog preduzeća počeo radito gradski saobraćaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Prije desetak minuta vozila naša su krenula, tramvaji, autobusi, trolejbusi”, kazao je Porča u 9:30 ujutro.

Po njegovim riječima, postignut je dogovor s tri kantonalna ministra s kojima su sindikalisti razgovarali u nedjelju ujutro.

“Sporazum je napravljen da se do srijede razriješi to pitanje u vezi s GRAS-om”, kazao je Porča.

Štrajk radnika GRAS-a je iznenada počeo u petak poslijepodne zbog imenovanja Hasana Bašića za vršioca dužnosti direktora GRAS-a.

U subotu je premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković kazao da će kantonalna Vlada, ukoliko do ponedjeljka ujutro ne bude uspostavljen redovan javni gradski saobraćaj u Sarajevu, uvesti druge operatere i omogućiti normalizaciju saobraćaja.

Velika šteta

Zeljković smatra da je građanima nanesena velika šteta, te da funkcija javnog prijevoza mora biti uspostavljena, a da se sva ostala pitanja i pronalazak rješenja za ovaj problem dogovaraju na osnovu zakonske procedure.

“Ovdje niko nije protiv prava radnika, niko nije za bilo kakvo njihovo uskraćivanje, ali jednostavno se mora znati zakonom predviđeni put. Ako taj put nije u skladu sa zakonom, onda on vodi prema anarhiji, a anarhija je nešto što niko u ovoj zemlji ne želi”, kategoričan je Zeljković.

U krugu GRAS-a od petka je bilo okupljeno nekoliko stotina radnika koji su povukli vozila sa ulica Sarajeva i blokirali njihovo ponovno stavljanje u funkciju, izražavajući nezadovoljstvo ponovnim imenovanjem Bašića za v.d. direktora preduzeća.

Štrajk nije podržavao sindikat vozača GRAS-a, jer smatraju da za to nema racionalnog razloga.

Predsjednik sindikata vozača GRAS-a Nazif Dacić ocijenio je da je riječ o “anarhiji sindikata komunalne privrede” i pozvao kolege da se vrate na posao.

Izvori: Al Jazeera i agencije