Žbogar: Platforma o Kosovu bezvrijedna za EU

Žbogar izjavio da Platforma o Kosovu neće imati nikakvog utjecaja na dijalog (AFP)

Specijalni izaslanik Evropske unije i šef ureda EU-a na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da su zaključci evropskih ministara iz decembra prošle godine jedina platforma za razgovore Beograda i Prištine, a da platforma Srbije za EU “nema vrijednost”.

Platforma Srbije o Kosovu nema vrijednost za Evropsku uniju i neće imati nikakvog utjecaja na dijalog Kosova i Srbije, rekao je Žbogar.

“Ne mogu da komentiram platformu Srbije. Za mene platforma u procesu dijaloga ostaje ona Vijeća ministara EU-a iz decembra, gdje su jasno određeni zahtjevi zemalja Evropske unije za Kosovo i Srbiju. Na osnovu tih zaključaka se vodi i proces dijaloga”, kazao je Žbogar.

Veća očekivanja

Tokom intervjua on nije spomenuo Beograd kada je govorio o mogućim rješenjima za sjever Kosova, ali je stavio do znanja da se takvo rješenje može postići u procesu dijaloga.

Prema njegovim riječima, održivo rješenje se može pronaći i to je ono što je prihvatljivo za vlasti Prištine i građane koji žive u tom dijelu Kosova.

“Mi nemamo rješenje za sjever. Rješenje može biti to koje ima podršku vlasti u Prištini i stanovnika sjevera. Ne može biti nametnutog rješenja ni za jednu stranu. Rješenje se može pronaći i to će biti rješenje koje će zadovoljiti obje strane ili ostaviti nezadovoljne obje strane. To treba da bude rješenje od kojeg niko neće biti frustriran”, kazao je Žbogar.

On je kazao da je EU zadovoljna dosadašnjim tokom dijaloga, ali da u budućnosti očekuje veće rezultate.

Prema njemu, najveći uspjeh do sada je postizanje i implementacija sporazuma o integriranom upravljanju prelazima, od koje su dobili i Kosovo i Srbija.

Razgovori o prelazima

Uoči četvrtog susreta premijera Srbije i Kosova naredne sedmice u Briselu, ekspertne grupe obiju strana razgovarale su u prijestolnici Evropske unije o carinjenju roba na prelazima.

Uoči sastanka kojim predsjedava visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, predstavnik Srbije Aleksandar Vulin kazao je da beogradska delegacija ne očekuje ništa epohalno.

“Ovo su radne grupe. Njihov zadatak je da daju određena rešenja, predloge”, kazao je on.

Za njegovu prištinsku kolegicu Editu Tahiri tu je od ključne važnosti pitanje carine.

“Paralelne strukture postoje i kad su u pitanju carine, tako da ćemo pokrenuti i to pitanje, jer ko god je uključen u trgovinske aktivnosti – a znate da sada imamo trgovinski dogovor između dvije države – mora biti u skladu sa kosovskim zakonom o carinama i, naravno, moraju se plaćati carine i ostale obaveze koje su s tim povezane”, kazala je Tahiri.

No, uprkos željama i očekivanjima obje strane, konačne teme razgovora na sto stavlja Brisel.

Izvor: Al Jazeera i agencije