Tužilaštvo za produženje pritvora Miškoviću

Miroslav Mišković, Marko Mišković, Ðurašković i još sedam osumnjičenih uhapšeni su 12. decembra (fakti.org)

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u Beogradu da se vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i još petorici osumnjičenih za izvlačenje para iz putarskih preduzeća produži pritvor u kom se nalaze od 12. decembra, izjavio je u četvrtak za Tanjug tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je napomenuo da je prijedlog za produženje pritvora u srijedu podnijet krivičnom vanpretresnom vijeću Suda, koje odluku treba donijeti najkasnije do petka, kada Miškoviću i ostalima ističe pritvor od 30 dana koji im je određen poslije hapšenja.

Shodno Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP), Sud može odlučiti da im se pritvor produži za najviše još dva mjeseca, a može ga zamijeniti kućnim pritvorom uz elektronski nadzor ili im dozvoliti odbranu sa slobode, eventualno uz zaštitne mjere (zabrana napuštanja boravišta ili oduzimanje pasoša).

Opasnost od bjekstva

Ukoliko im produži pritvor i ako i po isteku ukupno tri mjeseca ostanu iza rešetaka, ZKP predviđa da o daljem produženju pritvora odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, sve do podizanja optužnice, koja u tom slučaju mora uslijediti u roku od šest mjeseci od pritvaranja osumnjičenih.

Miškoviću je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će tokom istrage utjecati na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Saslušanje svjedoka u istrazi protiv Miškovića i ostalih osumnjičenih nastavljeno je u četvrtak Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kada budu saslušani svi svjedoci, Miškoviću će ostati kao razlozi za pritvor opasnost od bjekstva i uznemirenje javnosti.

Opasnost od bjekstva mogao bi otkloniti polaganjem jemstva, a posljednji razlog cijenit će Sud s obzirom na okolnosti cijelog procesa.

Korist od blizu 30 miliona eura

Osim Miroslava Miškovića, u pritvoru je i njegov sin Marko, vlasnik Nibens grupe Milo Ðurašković i još četvorica osumnjičenih, dok se trojica brane sa slobode.

Miroslav Mišković, Marko Mišković, Ðurašković i još sedam osumnjičenih uhapšeni su 12. decembra zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od blizu 30 miliona eura i protiv svih 10 osoba će biti provedena istraga.

Miškovići i Ðurašković se terete da su od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatiziranom Preduzeću za puteve (PZP) Niš, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve – Beograd, Kragujevac, Vranje, Srem put, Bačka put… neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili skoro 30 milioina eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona eura, Ðuraškoviću 10 miliona eura, a preduzeću Hemslejd 1,2 miliona eura.

Izvor: Agencije