Volonterska akcija čišćenja BiH

Stotine dobrovoljaca širom Bosne i Hercegovine u nedjelju je učestvovalo u čišćenju ilegalnih deponija smeća, zelenih površina i zaštićenih područja.

Ovim činom postali su dio globalne inicijative čišćenja planete, pod nazivom ”Let's Do It – očistimo zemlju za jedan dan”.

Prema riječima dobrovoljca iz Vogošće Smaila Bostandžića, koji je pomogao u akciji čišćenja Sarajeva, BiH nema problema s otpadom, nego s ljudima.

“Valjda je takav poredak u svijetu, jedni prljaju, drugi čiste, pretpostavljam. Nadam se da će oni koji ovo rade, barem ih malo gristi savjest i možda sljedeće godine da nam se pridruže”, kaže Bostandžić.

Divlje deponije u Sarajevu

U akciji čišćenja Sarajeva učestvovala je i Hafa Suljić, koja je u posjeti bh. prijestolnici iz Tuzle.

“Ovo treba podržati, ne samo mladi, nego i mi stari”, kazala je Suljić.

Potreban alat i ostalu podršku obezbijedile su sarajevske općine. Uz volontere su bili radnici Javno-komunalnog preduzeća, vatrogasci, policija i članovi Civilne zaštite.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Elvedin Ćurovac, najveći izazov predstavljaju divlje deponije, poput one u Novopazarskoj ulici u Sarajevu.

“Prije neka dva mjeseca ta deponija je bila u potpunosti očišćena, međutim kada smo u petak obilazili te lokacije, isto kao da nikad nismo bili”, kazala je Sunčica Zuban, koordinatorica akcije Općine Novo Sarajevo

Organizatori iz Udruženja građana Ruke bili su zadovoljni odzivom, obzirom da je akcija provedena tokom vikenda.

“Imamo dosta, samo na ovom mjestu preko 150 – to je ipak dobar odziv za ove prostore. Ovo je mala površina i nadamo se da će akcija u potpunosti uspjeti”, kazao je koordinator akcije Muhamed Hadžiabdić.

Mine u Vrbasu

Kako je izvijestio Ćurovac, akcije čišćenja provedene su i u gradovima širom BiH.

U Banja Luci, u fokusu se našla rijeka Vrbas. U njenom koritu, ronioci su, obavljajući poslove čišćenja, locirali opasan otpad.

“Primijetili smo minsko-eksplozivna sredstva pod Župskim mostom na području Opšine Laktaši”, rekao je Vladimir Vujesinović, predsjednik Ronilačkog kluba Laktaši.

Nakon provedenih procedura, pristupilo se vađenju bombi i granata različitih kalibara.
“Sredstav su nehatom civila odbačena ovdje gdje ne trebaju i to malo usložnjava naše aktivnosti”, kazao je vođa deminerskog tima Duško Anikić.

Izvor: Al Jazeera