Iskaz svjedoka o trgovini organima na Kosovu

Vekarić kazao kako istražitelji rade na predmetu već 16 mjeseci, te da su provjerili sve izjave svjedoka (AFP)

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopćilo je u nedjelju da ima zaštićenog svjedoka o ilegalnoj trgovini organima ratnih zarobljenika na Kosovu, koja je, kako navode tužioci, provođena na sjeveru Albanije krajem devedesetih godina.

Prema navodima tužilaštva, svjedok, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), detaljno je opisao slučaj vađenja srca srpskog zarobljenika nedaleko od mjesta Kukeš, na sjeveru Albanije, krajem devedestih godina.

Kako je kazao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, prema svjedočenju očevica, srce je zatim prodato na crnom tržištu.

Provjereni navodi

Svjedok je također opisao trgovinu ljudskim organima Srba kidnapiranih 1998. i 1999. tokom sukoba na Kosovu.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je tužilaštvo provjerilo navode svjedoka i da se uvjerilo u njihovu tačnost.

“Njegova izjava je zaista frapantna i od velikog je značaja. Mi na ovome radimo već 16 meseci i proverili smo sve njegove navode”, precizirao je Vekarić.

On je izrazio zadovoljstvo što zahvaljujući istrazi tužilaštva sada i sve relevantne međunarodne institucije mogu provjeriti navode tog svjedoka i da se kako je rekao, “uvere u ono u šta smo se mi uverili, naravno i da se uključe u istragu”.

“Sada nam je najbitnija njegova bezbednost i za to se stara specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, tako da je on potpuno siguran”, istakao je Vekarić.

Uloga EULEX-a

Vekarić je kazao kako je uvjeren je da će istražni tim evropske policijske misije EULEX o trgovini organima na Kosovu, kojim već godinu dana rukovodi američki diplomata John Clint Williamson, pomoći da se svi odgovorni za ovaj zločin nađu pred licem pravde.

“Mi smo im na raspolaganju i imamo odličnu saradnju sa tim ljudima”, kazao je Vekarić.

Vekarić je kazao kako je 2005. godine postojao jedan izvještaj misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) koji je zataškan, u kojem se navodi postojanje “onih koji trguju organima, pod znacima navoda i destinacija gde se ti organi odvoze”.

“Zatim je sledeći UNMIK-ov izveštaj iz ‘žute kuće’ zataškan, jedva smo došli do njega. Zatim su na volšeban način nestali dokazi u tribunalu dok je predmet još živ”, kazao je Vekarić.

Specijalni izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty u decembru 2010. otkrio je detalje o trgovini organima u kojoj su, kako se navodi u njegovom izvještaju, učestvovali pripadnici OVK.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosovu objelodanila je bivša tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte u svojoj knjizi “Lov: Ja i ratni zločinci” koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

Izvori: Al Jazeera i agencije