U Srbiji protest prosvjetnih radnika

Početak školske godine u Srbiji obilježio je protest prosvjetnih radnika, javlja novinar Al Jazeere Marko Subotić.

U blizu 200 osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak je održan protest upozorenja zbog, kako navode u Uniji sindikata prosvjetnih radnika Srbije, lošeg materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju, ali i zbog malog ulaganja države u obrazovni sistem. U sjenci štrajka, 75.000 đaka prvaka krenulo je u školu.

Svi oni su dočekani u školama, dok su stariji učenici polazak u školu morali odložiti za jedan dan.

U 70 škola u Srbiji u ponedjeljak đaci nisu mogli sjesti u školske klupe. Umjesto u učionice, njihovi nastavnici odlučili su da izađu na ulice. Tokom jednodnevnog štrajka upozorenja poručili su Vladi da žele bolji sistem obrazovanja i da odbijaju ponudu da im plate budu povećane dva posto ove jeseni i isto toliko narednog proljeća.

Dragan Matijević, predsjednik Unije sindikata kazao je da je ta ponuda sramna.

Skraćena nastava

Sedamdeset od 200 škola koje su stupile u štrajk potpuno je obustavilo nastavu, dok su ostale održavale skraćene časove. Prosvjetni radnici koji su učestvovali u protestu kažu da se jedino na taj način mogu izboriti za svoje ciljeve.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović ne vidi razlog za štrajk i očekuje da će od utorka sve škole normalno funkcionirati.

“Niko od nas ne dovodi u pitanje da treba povećati sredstva za obrazovanje i za plate, ali je reč o onome šta Vlada može da isplati, odnosno koliko novca ima i da jednostavno taj novac koristi na najbolji mogući način”, kazao je Obradović.

Suprotno Uniji sindikata prosvjetnih radnika Srbije, tri preostala sindikata odlučili su da ne pokreću štrajkove sve dok traju pregovori sa Ministarstvom finansija i obrazovanja.

Izvor: Al Jazeera