Od siromaštva do luksuza

Rodio se u malom selu kraj Prištine u kom nije bilo struje, ni asfalta, a danas živi u milionskoj vili.

Između ostalog se bavi građevinom i politikom, a godišnje mu kroz ruke prođu milijarde eura.

Ime mu je Behgjet Pacolli  i najbogatiji je Albanac na svijetu. No na Balkanu linija između uspjeha, slave i krivične prijave nerjetko je vrlo tanka. Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije podnijela je krivičnu prijavu Eulexu protiv Pacollija zbog korupcije, falsifikovanja i prevare.

Adisa Ruzdić neposredno prije podizanja prijave dobila je ekskluzivni pristup domu najbogatijeg Albanca na svijetu.

Behgjet Pacolli  bio je treći predsjednik Kosova, sada je zamjenik premijera Kosovske vlade. Ipak, ovo ime je najčešće sinonim  za najbogatijeg  Albanca na svijetu.  Vjeruje se da je i jedan od najbogatijih Švicaraca, zemlje u kojoj je počeo velike poslove. Danas ih ima po cijelom svijetu, ali uvijek se vraća na Kosovo, gdje ne sagradio i novi dom.

Nepregledno imanje i kuća vrijedni nekoliko desetaka miliona eura. Za Al Jazeeru govori o svom poslovnom uspjehu, životu, ali i budućnosti regije i investicijama.

Čovjek koji obrće milijarde u prvi plan ističe rad. Kaže, u njega se mora uložiti sva energija.

Pacolli danas ima više kompanija širom svijeta. Primarno mu je građevinarstvo, ali njegove firme bave se i drugim djelatnostima:  od medicine do turizma, od finansija do sporta. 

Reporterka Al Jazeere Adisa Ruždić pitala ga je šta to ograničava regionalne poduzetnike da razvijaju svoje poslove.

„Mi ne znamo partnerstvo, ako vi gledate u Bosni, CG, Makedoniji na Kosovu vi imate prekrasna preduzeća mala koja se vode od jednog čovjeka i drugog partnera tamo nema.

Ali mogućnosti jednog čovjeka su limitirane. On ne može ići dalje od jedne tačke. Znači ja bih preporučio svim poduzetnicima mladima da uče partnerstvo jer zajedno bilo gdje oni su jači više, oni znaju više, oni će uspjeti više“, kaže Pacolli.

Omladina

„To moramo učiti jer vidite u cijelom svijetu mi imamo partnerske organizacije, kod nas to nemamo. Svi su pojedinci jer mi mislimo, kažem mi, iako mislim da su moja viđenja drugačija, da mi sami sve znamo, mi smo najjači i sve možemo sami uraditi. Znači to je jedan preduslov, partnerstvo i to korektno partnerstvo. Mi živimo u vremenu globalizacije, biće jako teško konkurisati globalnim firmama“, naglašava on.

Još nešto regija može ponuditi svijetu, kaže Pacolli, a to je omladina. Ulaganje u njeno obrazovanje je od velikog značaja.

„To je jedan aspekt jako važan. Uložiti na njih i mi ćemo ako recimo ne možemo dati prozvode za uvoz, mi ćemo dati uslugu. Jer tu omladinu tu efikasnu radnu snagu nemaju drugi“.

„Mi na Kosovu smo uspjeli dovesti dosta call centrova ili uslužne centrove. Mi uslužujemo avio kompanije po cijelom svijetu odavde. Recimo ako neko u Japanu hoće naručiti avionsku kartu iz Tokija u Nariti recimo on uopće ne zna da on razgovara sa Prištinom ili recimo Delta airlines.“

Isti čovjek

Pacollijevo ime stoji iza Mabetexa, švicarske multikompanije specijalizirane za izgradnju prestižnih građevina i ekskluzivnih projekata širom svijeta. U javnosti najpoznatija i praćena kontroverzama bila je obnova ruskog Kremlja, za šta je dobio priznanja od tadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina sa kojim je bio i prijatelj.

Pacollijeva kompanija sagradila je i luksuzne i eksluzivne objekte u Kazahstanu, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Turskoj, Argentini, Kini i mnogim drugim  zemljama.
Ovaj milijarder uvijek ističe svoje porijeklo. Rođen je, kaže, u malom selu nedaleko od Prištine bez asfalta  i električne energije.

Danas je okružen luksuzom, ali kaže, nije ga promijenilo.

„Ja sam isti čovjek koji sam nekada bio. Seljačko dijete koje se rodilo u selu i bilo mi je jako teško izaći iz tog formata. Možda da sam izašao iz tog formata možda bih imao veće šanse. Mene nikada nije interesovalo posebno društvo i tako dalje. Ja sam uvijek u životu bio sa ljudima i najrađe sam bio sa ljudima koji su imali isti mentalitet, isti nivo ako to tako zovemo, kulture“.

Izvor: Al Jazeera