Prva odšteta za dane u ratnom logoru u BiH

Samir Pojskić iz Zenice prvi je čovjek koji je uspio dobiti odštetu za dane provedene u ratnom logoru u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Prema sudskoj presudi, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine isplatila je Pojskiću naknadu za zatočeništvo u logoru Kaonik 1993. godine.

Novinar Al Jazeere Harun Karčić je istražio da li će ovo motivirati i ostale bivše logoraše da postupe isto.

‘Mnogi su sumnjali’

Samir Pojskić se lično uvjerio da je pravda dostižna.

On je prije četiri godine pokrenuo tužbu protiv Vlade Federacije za naknadu nematerijalne štete, jer je tokom rata bio zatočen u logoru Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kaoniku.

”Te 2008. godine, kada smo se opredijelili da krenemo u ovu aktivnost, bilo je mnogo onih koji su sumnjali u rezultat. Meni je drago da, kao predsjednik Udruženja, duboko sam vjerovao u ispravnost ovog poteza i zaista sam ponosan što svojim članovima mogu reći: ono što sam vam govorio, ja sam i uspio zbog svih nas”, kazao je Pojskić.

Samirova presuda nije prva, ali jeste specifična, jer je on prva osoba koja je uspjela naplatiti dosuđeni novac, uz kamate i troškove postupka.

Njegov advokat Almin Davutbegović zastupa desetke bivših logoraša. Kaže da postupak dokazivanja postojanja logora nije bio nimalo lagan.

“Pokušali smo da sve pretpostavimo, dakle da planiramo, i bili smo neprijatno iznenađeni odgovorima druge strane, dakle Federacije Bosne i Hercegovine, koji su nam govorili da nema dokaza da su logori zaista i postojali. Naravno, po pravilu, po teretu dokazivanja zakona o parničnom postupku, to nije zabranjeno, ali je u ovom slučaju bilo, čini mi se, nemoralno”, kaže Davutbegović.

Iz Saveza logoraša Bosne i Hercegovine kažu da je znatan broj tužbi pokrenut protiv oba bh. entiteta, kao i države Bosne i Hercegovine.

Ali, dodaju da će Samirova presuda vjerovatno motivirati i ostale da postupe isto.

Vlada bez odgovora

”Vrlo je teško znati precizan broj, zbog toga što logoraši iz skoro cijele Bosne i Hercegovine podnose tužbe. I podnose ih kod različitih advokata. Različit je i ritam podnošenja tih tužbi, tako da mi trenutno baratamo s ciframa da je oko 1.000 tužbi na području Bosne i Hercegovine do sad podneseno”, kaže Šaćir Srebrenica iz Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

Na naš upit Vladi Federacije o tome kako će ona reagirati ako ih preplavi novi val tužbi bivših logoraša, nije bilo odgovora.

”Vlada Federacije isplatila je Pojskići 200 maraka, odnosno oko 100 eura, za svaki od blizu 30 dana provedenih u logoru HVO-a. Naravno, bivši logoraši se slažu da ne postoji adekvatna finansijska naknada za patnju i pol koju su pretrpjeli, ali ipak dodaju da im ova presuda pruža neku vrstu moralne satisfakcije i dokazuje da je pravda, iako spora, ipak dostižna”, izvještava Karčić.

Izvor: Al Jazeera