Vanjski dug Hrvatske 46,5 milijardi eura

Bruto vanjski dug Hrvatske na kraju juna dostigao je 46,5 milijardi eura, što je 780 miliona eura više nego na kraju prošle godine, pokazuju najnoviji podaci objavljeni u biltenu Hrvatske narodne banke (HNB).

U prvom kvartalu zaduženost je rasla “vrlo blago”, ali je vanjsko zaduživanje intenzivirano u drugom tromjesečju.

Porast u drugom kvartalu iznosio je blizu 600 miliona eura, s tim da je skoro 100 miliona eura posljedica slabljenja kursa eura prema dolaru.

Porastu ukupnog vanjskog duga Hrvatske najviše je doprinijelo zaduživanje “centralne države”, iako su u istom periodu vanjsku zaduženost povećala i privatna poduzeća te nebankarske finansijske institucije, dok su poslovne banke i javna poduzeća smanjili svoje vanjske obaveze.

Obveznice i brodogradilišta

Veliki porast duga posljedica je izdavanja obveznice vrijedne 1,5 milijardi dolara u aprilu.

Dug je rastao i zbog preuzimanja vanjskih obaveza brodogradilišta u iznosu od blizu 300 miliona eura u sklopu procesa restrukturiranja.

Vanjski dug “centralne države” u junu iznosio je 8,2 milijarde eura, što predstavlja 17,6 posto ukupnog vanjskog duga Hrvatske.

Dug poslovnih banaka je nešto smanjen, pa je na polugodištu iznosio 11,3 milijardi eura, odnosno 24,2 posto ukupnog vanjskog duga, podaci su HNB-a.

Izvor: Agencije