Milanović: Zalagat ću se za sporazum s BiH

Milanović tvrdi da je sporazum u interesu Hrvatske (AFP)

Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je u četvrtak da će se i dalje zalagati za ratifikaciju sporazuma o granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jer je to pitanje reda i uređene države, a ne pitanje rezultata utakmice između dviju stranaka.

On je na početku sjednice Vlade kazao kako je i prije dva dana u Hrvatskom saboru, na aktuelnom prijepodnevu, “možda preoštrim jezikom” pokušao političku konkurenciju pozvati da ratificira sporazum na kojem se radilo deset godina.

“Pokušao sam u Saboru prije dva dana možda malo oštrijim jezikom, možda preoštrim, pozvati razumu i dijalogu političku konkurenciju da prihvatimo neke aranžmane i obveze na kojima se radilo deset godina. Izgleda da sam bio naivan i pogriješio”, rekao je Milanović i najavio da će poziv ponovno uputiti, jer, kako je naglasio, radi se o hrvatskom interesu – da napravimo nešto što je dobro za Hrvatsku.

Ne radi se o utakmici

“Vidim da neki kolege to gledaju kao na utakmicu, 1:0, 2:0, da to gledaju kao skor između svoje i moje stranke, o čemu ja uopće nisam govorio. Ovdje se radi o hrvatskim interesima, da napravimo nešto što je dobro za Hrvatsku. Ali, tome se očito pruža uporan grčevit otpor i da se želi živjeti u stanju nereda i neuređenih granica”, kazao je Milanović.

Osvrnuo se i na svoj prijedlog koji je izrekao u Saboru da se sporazum ratificira dvotrećinskom većinom saborskih zastupnika i ustvrdio kako je i tu bio u krivu.

Objasnio je kako je u novembru 2009. godine tadašnja vlada Saboru uputila na ratifikaciju prijedlog sporazuma gdje se kao ustavna osnova traži obična većina, da bi sada protiv njega pričali upravo oni koji su ga tada uputili u Sabor.

‘Bježanje od odgovornosti’

“Za ovaj prijedlog zakona su glasali jedna žena, koja sada jedina među tim momcima ne bježi od odgovornosti, zato jer nema od čega bježati, jer je to korektna odluka i gospoda koja su sjedila ovdje (u Vladi), digla ruku za to i to uputila u Sabor, a sada pričaju obrnuto”, rekao je Milanović.

Ponovio je da će ponovo uputiti poziv da se taj sporazum prihvati, a onda, rekao je, preuzeti odgovornost za stvari i rješavati ih.

Hrvatski premijer je podsjetio da je sporazum tada, 2009. godine, dobio podršku tri četvrtine saborskih zastupnika.

“Digli smo ruku jer smo smatrali da je to korisno za Hrvatsku, za ljude koji žive oko granice, a s Bosnom i Hercegovinom imamo preko 1.000 kilometara granice. To daje jednu sigurnost i stabilnost, predvidivost – što je temeljna odlika uređene države, pravnog poretka”, naglasio je Milanović i ocijenio kako danas “neki to žele, a neki ne žele i ne razumiju”.

“Ne žele, dapače, užasavaju se takvog stanja, stanja mira, reda i poretka”, ocijenio je i poručio kako se to mora promijeniti.

Izvor: Agencije