Hrvatska: Lustig stao u odbranu Roma

Proslavljeni filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara, Branko Lustig, stao je u zaštitu romske manjine u hrvatskom Međimurju, nakon slučaja škole u Gornjem Hrašćanu gdje su mještani romskoj djeci fizički pokušali spriječiti dolazak u školu.

U sklopu predavanja o holokaustu osnovnoškolcima u Međimurju, Lustig je pozvao na prihvatanje različitosti i na međusobnu toleranciju.

Ranije ove sedmice i hrvatski predsjednik Ivo Josipović osudio je događaje u Gornjem Hrašćanu i ocijenio pozive na segregaciju neprihvatljivim.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, dolazak dvostrukog Oskarovca u trenutku kada Međimursku županiju potresa nezapamćeni skandal s rasnom diskriminacijom Roma nije slučajnost.

Pitanje roditelja

“Čovjeka koji je na vlastitoj koži iskusio grozote holokausta i diskriminacije događajima u školi u Gornjem Hrašćanu ostao je šokiran”, izvijestio je naš reporter.

“Ja osobno ne mogu vjerovati da je moguće danas u 21. stoljeću da se to desi. I to u Čakovcu, Međimurju, županiji koju su do prije neki dan svi hvalili i govorili da je najbolja županija u Hrvatskoj”, kazao je Lustig.


Ivan Perhoč, međimurski župan

“Ja mislim da je tu samo stvar nesporazuma između tih roditelja, a i mislim da je to više stvar roditelja, nego djece. Te roditelje treba neko isto odgajati, nije samo pitanje da držimo predavanje djeci, nego da držimo predavanje i roditeljima.”

Slavni producent je krajem 1942. godine kao destogodišnjak upravo iz Čakovca odveden u pakao koncentracionih logora.

Nakon prikazavanja potresnog filma o Peteru Gintzu, mladom Jevreju koji je vodio detaljan dnevnik o nacističkoj okupaciji Praga i svom boravku u koncentracionim logorima, Lustig je čakovečkim osnovnoškolcima održao predavanje o važnosti tolerancije i o prihvatanju različitosti.

Vjeruje da će njegove poruke djeca primijeniti u svakodnevnom životu, ali i u suživotu s Romima. 

“Jako je važno da im više ne viču, da ih ne zezaju, da shvate da su isti kao i mi, ali da samo imaju druge navike, no za to oni nisu krivi. Stoljećima su bili ponižavani, prema njima se postupalo loše i oni trebaju vremena”, rekao je Lustig.

Župan: Mi smo tolerantni

Međimurski župan Ivan Perhoč kazao je za Al Jazeru da su Međimurci tolerantni i ne zaslužuju da se prikazuju kao ljudi koji diskriminiraju Rome.

“Djeca su ventil za istraživanje pitanja zbog kojih moramo sjesti za stol. Zajednički jedino možemo ovo rješavati”, kazao je on.

“Romi moraju imati jednaka prava. Ali Romi moraju shvatiti da imaju i obveze.”

Perhoč je kazao da neki međimurski Romi primaju dječiji doplatak, ali ga ne koriste za plaćanje prehrane svoje djece u školama. Također, kazao je da su zabilježeni slučajevi krađe plodova s lokalnih polja.

On je kazao kako od Vlade očekuje da stvori adekvatne prostorne uslove za učenike lokalnih osnovnih škola.

“Poduzimamo sve. Ja znam da je nemoguće sve kontrolirati. Ovo što se sada dešavalo… osobno osuđujem”, rekao je Perhoč. “Očekujem da imamo partnerski odnos i romska nacionalna manjina i mi.”

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi više od 30.000 Roma, a najviše u Međimurskoj županiji.

Prema ocjenama mnogih, u toj županiji je urađeno najviše na uključenju Roma u društveni život.

No, događaji u Hrašćanu pokazuju da je stepen tolerancije i dalje nizak.

Međutim, kako je izvijestio Čorkalo, djeca su, čini se, po mnogočemu osvještenija od roditelja, čak i kad je riječ o diskriminaciji.   

“Ne smije se i to nije dobro. Ne sviđa mi se kad netko govori nigeri i takve gluposti”, kazao je Karlo Posavec iz Osnovne škole Čakovec. 

“Mislim da bi se svi trebali dobro slagati i tako bi sve bolje bilo”, kaže učenica Marcela Mesarić.

Lustig, također, smatra da ima prostora za napredak.

“Ono što sam na kraju rekao, da je Amerikancima trebalo 250 godina da dođu do ovoga što je danas, da Obama bude izabran za predsjednika treba 250 godina, kod nas to traje tek 20 godina, za ovu Vladu tek osam mjeseci… treba vremena. “

Izvor: Al Jazeera