Međunarodni aeromiting u Batajnici

Međunarodni aeromiting, na kome učestvuju predstavnici 16 zemalja, počeo je u nedjelju na aerodromu u Batajnici, u okviru obilježavanja stogodišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Aeromiting u Batajnici su otvorili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar odbrane Aleksandar Vučić, nakon intoniranja državne himne Srbije.

Letački dio mitinga je počeo svečanim defileom učesnika programa, a aeromitingu prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Uz predstavnike Nacionalne garde Ohaja, aeromitingu prisustvuju diplomate i vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, ministri u Vladi Srbije, istaknute javne i kulturne ličnosti.

Svoje letačke timove ima 11 zemalja, dok pet zemalja prisustvuje mitingu na nivou delegacija.

Ekipe 16 država imaju ukupno 27 vazduhoplova i čini ih oko 200 ljudi.

Veliko interesovanje

Iz Srbije, na mitingu učestvuju predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, a Vojska Srbije će u zraku imati 45 letjelica.

Za praćenje aeromitinga vlada veliko interesovanje medija i akreditovano je 538 novinara, a među njima je i 220 novinara iz regiona i Evrope.

Na aeromitingu će se predstaviti i u svjetskim razmjerama poznati avioni -Eurofighter, F 16, Mig 29, Alpha jet, kao i helikopter Black Hawk.

Aeromiting se organizuje u okviru obilježavanja stotinu godina srpskog vojnog vazduhoplovstva, a dolazak su potvrdili predstavnici Austrije, Bugarske, Danske, Italije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovenije Turske i Francuske sa svojim avionima i helikopterima.

Svoje delegacije će imati i Velika Britanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Švedska i Ukrajina.

U okviru aeromitinga bit će organizovana i izložba naoružnja i vojne opreme, a predstavit će se domaća vojna industrija, razni vojni instituti i drugi privredni subjekti povezani sa vazduhplovnom tehnologijom.

Očekuje se i prisustvo saradnika iz inostranstva – predstavnika poznatih firmi Eurocopter, Eurofighter, Tales.

Izvor: Al Jazeera i agencije