Albanija: Ne dozvoliti podjelu Kosova

Nishani i Rasmussen: KFOR više od deset godina garant stabilnosti na Kosovu (Reuters)

Predsjednik Albanije Bujar Nishani izjavio je nakon susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom da Albanija ima posebne interese na Kosovu i da se podjela ne smije dozvoliti.

“Složili smo se da podjela Kosova nije opcija i da se ne smije dozvoliti da do nje dođe”, rekao je Nishani u sjedištu Alijanse u Briselu.

“Albanija ima posebne interese na Kosovu”, kazao je Nishani i dodao da će Tirana nastaviti da podržava misiju KFOR-a u ispunjavanju svih njenih ciljeva.

‘Pametna odbrana“

Predsjednik Albanije je istakao kako je u interesu njegove zemlje da se sve države u regionu učlane u NATO i izrazio uvjerenje da će i Kosovo, čim tamnošnje sigurnosne snage postanu potpuno operativne, postati član Alijanse.

Rasmussen je rekao novinarima da su snage KFOR-a više od deset godina garant stabilnosti i sigurnosti na Kosovu i da će tu ulogu nastaviti vršiti.

“Nećemo dozvoliti da se naši rezultati podriju”, kazao je generalni sekretar NATO-a.

On je pohvalio doprinos Albanije misiji NATO-a u Afganistanu i zahvalio Nishaniju na podršci programu “pametne odbrane”, čiji je cilj značajno kresanje troškova putem objedinjavanja odbrambrenih kapaciteta zemalja članica.

Izvor: Agencije