BiH podržava eurointegracije Srbije

Srbija čeka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bevandu da dođe u posjetu toj zemlji (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić sastali su se u četvrtak na marginama Konferencije “Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje”.

“Ono što ne smijemo zaboraviti je to da želimo stabilnost i političku sigurnost te odnose pune kompromisa”, izjavio je Izetbegović tokom konferencije za novinare koja je održana nakon sastanka s Dačićem u Sarajevu.

Izetbegović je istakao da je potrebno inicirati rješavanje bilateralnih pitanja između dviju zemalja, izvještava agencija Anadolija.

“Ono što je najbitnije je da se počelo s rješavanjem otvorenih pitanja, a posebno se ponosimo rješenjem pitanja o granici”, kazao je Izetbegović.

On je istakao da Dačić ima sve ovlasti i naglasio kako se nada da će ih iskoristiti kako bi odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije bili riješeni na obostrano zadovoljstvo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je izrazio zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina domaćin Konferencije o sigurnosti kojoj prisustvuje i Dačić, kao i ministri unutrašnjih poslova zemalja regiona i Turske.

Izetbegović je istakao da je tokom sastanka bilo riječi i o pitanju rješavanja i saradnje u oblasti borbe protiv kriminala te o regionalnim pitanjima.

“Bosna i Hercegovina podržava evropske integracije Srbije, jer je to dobro i za našu zemlju”, dodao je Izetbegović.

Ne smije biti ratova

Dačić je istakao da je tokom boravka u Bosni i Hercegovini imao veliki broj značajnih sastanaka i da su svi protekli veoma dobro.

“Smatram da smo mi jedni drugima najvažniji i da zajedno sa Hrvatskom i Crnom Gorom trebamo imati regularne odnose”, istakao je Dačić.

On je također izrazio potrebu da zemlje trebaju pomagati jedne drugima, kao i da nikada više ne smije biti ratova i sukoba na Balkanu.

“Jedini cilj je budućnost, a sadašnjost treba da bude iskorištena kao put za budućnost”, kazao je Dačić.

On je dodao da je Srbija za rješavanje svih pitanja i da spremno čeka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevandu da dođe u posjetu toj zemlji.

Izvor: Agencije