Sufinansiranje Pelješkog mosta iz EU fondova

Pelješki most jedno je od mogućih rješenja za spajanje Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske (Anadolija)

Hrvatska će nastojati dobiti od Evropske komisije (EK) politički odgovor na pitanje je li moguće Pelješki most sufinasirati iz evropskih fondova, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona će u ponedjeljak poslije podne u Briselu imati bilateralni sastanak s evropskim komesarom Johannesom Hahnom na kojem će razgovorati o mogućnosti finansiranja Pelješkog mosta iz evropskih fondova.

Pelješki most jedno je od mogućih rješenja za spajanje Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske.

Procjenjuje se da bi gradnja mosta koštala oko 400 miliona eura, koje Hrvatska u ovom trenutku nema.

Stoga se s EK-a želi ispitati mogućnost sufinansiranja tog projekta iz evropskih fondova, budući da je riječ o povezivanju hrvatskog, a time i evropskog teritorija.

“Smatrala bi uspjehom ako dobijemo službenu i definitivnu potvrdu da je izgradnja mosta onaj tip projekata koji se može kandidirati za financiranje iz europskih fondova. Ako se potvrdi da se takav projekt može financirati iz europskih fondova, što je ključno, onda bi preostalo na tehničkoj razini definirati i izgraditi projekt u skladu sa standardima Europske unije (EU)”, kazala je hrvatska šefica diplomatije.

“Ali, nama za početak treba politička odluka da je to moguće”, rekla je Vesna Pusić, koja u Briselu sudjeluje kao promatrač na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

Izvor: Agencije