Zatvoren ured OHR-a u Brčkom

Na vlastima Brčko Distrikta je da preuzmu potpunu odgovornost za rukovođenje Distriktom (Anadolija)

Ambasador Roderick Moore suspendirao je u petak svoje funkcije u svojstvu supervizora za Brčko Distrikt, u skladu s odlukom koju je najavio nakon konsultacija s Upravnim odborom Vijeća za provedbu mira od 23. maja 2012. godine.

Režim supervizije za Brčko Distrikt bio je na snazi od 14. februara 1997. godine.

Supervizor je građanima Brčkog uputio pismo u kojem objašnjava da on, od četvrtka, više ne namjerava intervenirati u radu Distrikta niti će donositi obavezujuće odluke ili posredovati prilikom pronalaženja rješenja i najavio da je Ured za implementaciju konačne odluke za Brčko od danas zatvoren.

“Demokratski izabrane Brčanke i Brčaci, a ne imenovani stranci, preuzet će potpunu odgovornost za rukovođenje Distriktom”, izjavio je Moore. 

On je istakao da je međunarodna zajednica svjesna činjenice da se građani Distrikta i dalje suočavaju s mnogim izazovima, uključujući i siromaštvo, nezaposlenost, korupciju i brojne druge, te je naveo da su institucije Distrikta sada sposobne same raditi na rješavanju ovih izazova.

Zadržan niz mehanizama

Supervizor je naglasio da je zadržan niz mehanizama u cilju zaštite napretka koji je u Brčkom postignut tokom petnaest godina supervizije.

Naglasio je da će međunarodna zajednica i dalje ostati aktivno angažirana u Brčkom, uključujući i  neprekidno prisustvo predstavnika EUFOR-a, OSCE-a i Delegacije EU-a na terenu.

Uz to, visoki predstavnik, Arbitražni tribunal i Ustavni sud BiH imaju ovlasti da štite interese Distrikta i njegovih građana ukoliko to bude potrebno.

“Nadalje, ambasador Moore, koji trenutno obavlja funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika, zvanično će ostati supervizor sa svim ovlastima definiranim u odlukama Arbitražnog tribunala za Brčko”, saopćeno je iz OHR-a.

Moore je pozvao građane Brčkog da traže od svojih zvaničnika na javnim funkcijama da provode vlast na pošten, transparentan način i u interesu cijeloga grada.

Prije suspendiranja funkcija, supervizor je donio Nalog kojim je na Distrikt prenio pravo da tumači i donosi izmjene i dopune pojedinih pravnih akata koji su proistekli iz naloga prethodnih supervizora.

Ovom mjerom tehničke prirode osigurava se da nakon suspenzije ne dođe do pravnog vakuuma, saopćeno je iz OHR-a.

Izvor: Agencije