Susret Josipovića i Srpske narodne stranke

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović susreo se u četvrtak s delegacijom Srpske narodne stranke i načelnikom Trpinja, najveće srpske općine u Hrvatskoj.

Obje skupine žestoki su protivnici Milorada Pupovca i njegove Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja u hrvatskom Parlamentu ima tri zastupnika.

Drugu dimenziju susretu daje i činjenica da se Josipović i Pupovac nisu pomirili nakon nedavnog otvorenog sukoba.

Josipović tvrdi da je povod svađi bio dolazak drugog predstavnika Srba na obilježavanje Oluje u Knin, dok Pupovac misli da je Josipovića naljutio list Novosti, koji je preispitivao njegovu ulogu u aferi oko bogaćenja autorskim pravima.

‘Protuzakonite radnje’

Predsjednik Srpske narodne stranke Milan Rodić smatra da je Pupovac “opasan za srpsku zajednicu,a nezgodan i za Vladu… koju ucjenjuje”.

Srpsko narodno vijeće, kojem je na čelu Pupovac godinama iz budžeta dobiva milione kuna. To smeta ostalim srpskim strankama i organizacijama, a odnedavno i Josipoviću, izvijestila je iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Optužio ga je da je, umjesto za srpsku manjinu, najviše radio za sebe i svoje. No, Josipović tvrdi da sastanak nije formiranje političke fronte protiv Pupovca.

„Ja sam predsjednik koji prima sve, to su ozbiljni ljudi”, kazao je Josipović.

Rodić smatra da je Pupovac novac iz budžeta dobivao protuzakonito i da tu ima posla i za državno odvjetništvo.

„Da Pupovac radi 20 godina za Srbe, kako tvrdi, vjerojatno bi tri puta obišli ekvator”, kaže Rodić.

„Milorad Pupovac danas se nije javljao na naše pozive”, izvijestila je Brkić. “Prije je izjavio da se predsjednik Republike s njime osobno obračunava zbog tekstova o Josipoviću u Novostima, listu kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, a kojem je na čelu Pupovac. Kazao je i kako Josipović ugrožavanja manjinske institucije, te ograničava novinarsku slobodu.”

Izvor: Al Jazeera