NATO je značajan za Zapadni Balkan

Rasmussen i Janša su razgovarali i o ostvarivanju zaključaka donijetih na samitu NATO-a u Chicagu (nato.int)

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen razgovarao je u četvrtak u Ljubljani sa slovenskim premijerom Janezom Janšom o nizu tema koje se tiču Alijanse, uključujući i njeno proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

Janša je naglasio da je u posebnom interesu Slovenije proširenje Alijanse na zemlje Zapadnog Balkana, pod uslovom da ispune potrebne uslove i kriterije, saopćila je slovenska Vlada.

“Smatramo da bi članstvo ovih zemalja u NATO-u predstavljalo jedan od glavnih doprinosa bezbjednosti i stabilnosti u regionu i jedan od uslova za privredni napredak čitavog region”, kazao je slovenski premijer.

Prisustvo NATO-a na području Zapadnog Balkana izuzetno je važna garancija stabilnosti, kazao je Janša, ocjenjujući da je saradnja NATO-a sa zemljama regiona pozitivna.

Janša i Rasmussen su razgovarali i o ostvarivanju zaključaka donijetih na samitu NATO-a u Chicagu i situaciji u Siriji i Afganistanu.

Susret s Josipovićem

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u četvrtak navečer Rasmussena, a susretom su dominirale teme o kojima se raspravljalo i na nedavno održanom sastanku na vrhu članica NATO-a u Chicagu: Afganistan i hrvatski doprinos stabilizaciji te zemlje, koncept pametne odbrane koji će osigurati da Savez zadrži sposobnosti efikasnog odgovora na nove izazove te jačanje partnerstva.
Rasmussen je pohvalio je dosadašnje hrvatsko učešće u operaciji ISAF u Afganistanu te se posebno zahvalio na spremnosti Hrvatske da i nakon 2014. godine ostane angažirana u obuci afganistanskih snaga sigurnosti.

Josipović je još jednom naglasio da Hrvatska čvrsto zastupa politiku otvorenih vrata te da je spremna pomoći i zemljama regije u približavanju NATO-u.

Rasmussen će u petak u Zagrebu razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom obrane Antom Kotromanićem.

Generalni sekretar NATO-a će u petak poslije podne otići u Dubrovnik, gdje se očekuje susret s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Vesnom Pusić, a zatim će održati uvodni govor na samitu posvećenom odnosima Hrvatske i NATO-a, koji će biti održan u petak i subotu.

Izvor: Agencije