Armitage: Privatni sektor za brži napredak

Crna Gora je ove sedmice potpisala ugovor o novom zaduženju od 100 miliona eura, a potpis su stavili Credit Suiss i Svjetska banka (SB), koja je dala svoje garancije za 60 miliona eura.

Novac će, kako je najavio crnogorski ministar finansija Milorad Katnić, biti utrošen na budžetska davanja, kapitalne investicije i poresku rezervu.

Rok otplate kredita je sedam godina, a efektivna kamatna stopa ispod šest posto.

Zaustavljanje rasta

Nakon prošlogodišnjeg rasta od 2,2 posto, prvi pokazatelji govore da šest država jugoistočne Evrope očekuje zaustavljanje rasta.

Očekuje se da će rast ove godine biti 1,1 posto.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru regionalna direktorica SB-a Jane Armitage rekla je da postoji razlog za zabrinutost.

“Stope rasta su u prvom dijelu proteklog desetljeća bile izuzetno visoke. Iznosile su od tri do pet posto, a u slučaju Crne Gore od šest do sedam posto, što je rezultiralo poboljšanjem životnog standarda. Od globalne ekonomske krize, koja je počela 2008. godine, mnoge države su u recesiji, koju prate pad ili neke male stope bruto društvenog proizvoda (BDP)”, rekla je Armitage, dodavši da upravo kada se mislilo da će doći do rasta, izbila je nova kriza u eurozoni.

“Zapadni Balkan mnogo trguje sa zapadnoevropskim državama, izvozi u te zemlje, mnogo njihovih državljana je na radu tamo, imaju pristup direktnim stranim ulaganjima iz zapadne Evrope, veliki dio kapitala o kojem te zemlje zavise dolazi iz zapadnoevropskih banaka”, objasnila je ona.

Javni sektor

Javni dug BDP-a u Bosni i Hercegovini povećao se sa 30 na 40 posto za samo tri godine.

“To je jako zabrinjavajuća situacija. Rekla bih da je situacija još ozbiljnija u Albaniji, gdje se na javnu upravu troši čak 60 posto BDP-a. U Srbiji i Crnoj Gori ta stopa je također u snažnom porastu i iznosi preko 50 posto. Sve ove države bi trebale početi smanjivati rashode u javnom sektoru”, navela je direktorica SB-a za regiju.

Armitage smatra da bi rješenje glavnih problema na Zapadnom Balkanu bio razvoj privatnog sektora, kako bi se otvorila nova radna mjesta.

“Najveći problem je velika stopa nezaposlenosti, što se pretvara u siromaštvo. Potrebne su investicije privatnog sektora, ali da bi se to desila, potrebna je snažna i sposobna vlast”, zaključila je regionalna direktorica Svjetske banke.

Izvor: Al Jazeera