Obrazovanje za zeničke zatvorenike

Iako su kršili zakon i zatvorenici imaju pravo na obrazovanje, posebno ako je riječ o zdravlju.

Infektivne i polno prenosive bolesti ne zaobilaze ni zatvorenike.

Baš zato ih jedna nevladina organizacija uči kako preventivno utjecati na zaraze.

Zatvorenicima se, također, daje prilika da učine nešto plemenito i da stečeno znanje prenesu ostalim zatvorenicima.

Ko dođe u poznati opjevani zatvor u Zenici, nerijetko ostane dugo, jer izdržava kaznu za teške zločine, izvještava reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Zatvorenik Safet Ćoralić je ovdje došao na 25 godina, zbog dvostrukog ubistva.

“Ako imaš radnu obvezu, ustaneš rano ujutro, kao i na slobodi, u 6 sati, izlaziš vani, piješ kafu, u 7 sati se moraš vratiti na posao. U 9 je doručak. Radno vrijeme do dva-tri sata, poslije možeš koristiti sportski poligon…”, priča on.

Kulturne sekcije

No, uz robiju ima i određenih kulturnih sekcija i predavanja koja padaju malo lakše.

Ovi zatvorenici, uz pomoć trenera nevladine organizacije XY, uče o spolno i krvno prenosivim bolestima.

Feđa Mehmedović je master trener iz asocijacije XY, predavač na radionicama koje su se u pet zatvora Federacije Bosne i Hercegovine počele organizirati prije dvije godine.

“Ušao sam uplašen, a izašao sam zbunjen. Očekivao sam jedno, a dočekao sam nešto sasvim drugo. Tako da sam strahove s kojima sam ušao u zatvor ostavio u zatvoru i više ih nisam nikada zatekao tu, nego sam zatekao ljude koji su bili voljni da razumiju ono što ja govorim i ne samo to, nego da i to pričaju”, kaže Mehmedović.

U zeničkom zatvoru je skoro 800 kažnjenika.

Samo neki od njih uče da se, osim spolnim putem, infektivne bolesti većinom prenose iglom, ne samo prilikom intravenoznog drogiranja, nego i tetoviranja ili krvnog bratimljenja.

Neki zatvorenici imaju bračne posjete ili vikendom izlaze, a na slobodi imaju veće šanse da se zaraze.

Bolest ne bira

Zatvorenik Midhat Bakal je polazio ovu radionicu prije godinu dana, a sada već drugim zatvorenicima prenosi svoje znanje.

“Nije mi baš bilo interesantno, dok se nisam malo više zadubio i pročitao neke stvari iz literature koje su oni ponudili. Tada sam shvatio da sam veliki neznalac i odlučio sam da to detaljnije prostudiram”, priča on.

Osim edukacije o prevenciji širenja bolesti, u ovome stacionaru zeničkog zatvora rade se i testiranja.

“Bolest ne bira i mi trebamo pomoći ljudima, jer je mnogo jeftinije spriječiti nego liječiti. Davno su prošla vremena kada nije Međunarodni Crveni križ mogao ući u ovaj zatvor. Mi smo se otvorili i svako je dobrodošao ako ima dobre namjere”, izjavio je direktor KPZ Zenica Nihad Spahić.

Svi će oni jednog dana izaći, ponovno se družiti s ljudima, pa je dobro što će, nakon rehabilitacijskog procesa, koji za mnoge traje dugo, znati kako se odgovorno ponašati da ne ugroze svoje ili zdravlje drugih.

Izvor: Al Jazeera