Dubrovačke ljetne igre, glas i sloboda mašte

Gradonačelnik Dubrovnika otvorio je Igre riječima: 'Dragi glumci, veselimo se vama, jer unosite bezbrižnost i radost...' (Pixsell)

Podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup, uz zvuke Himne slobodi, u Dubrovniku su u utorak navečer otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre.

Ceremonij ispred Crkve sv. Vlahe prisustvovali su brojni gosti i zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Dubrovnika i Hrvatske, predvođeni hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Igre je, kako nalaže tradicija, otvorio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je kazao je kako su dubrovačku povijest obilježile “i plime, i oseke, i obilje, i siromaštvo, i sloga, i sukobi, diplomatski i znanstveni uspjesi, koji su utisnuti duboko u kamen i zabilježeni u arhivskoj zbirci”.

Bezbrižnost i radost

“Naš festival, Dubrovačke ljetne igre, star je kao i ideja ujedinjene Evrope, nešto preko 60 godina, a nastali su kao odgovor na stradanje i potreba za novim svjetlom u razrušenoj Evropi. Tražili su nestalu ideju zajedništva, međusobne komunikacije, mira i umjetničke izvrsnosti i našli su ga u Dubrovniku”, rekao je Vlahušić.

Istakao je kako u osvit sjedinjenja Hrvatske i Evrope treba naći odgovore na privredna, socijalna, naučna i umjetnička pitanja.

“Dragi glumci, veselimo se vama, jer unosite bezbrižnost i radost, progovarate glasom umjetnosti i slobodom mašte, vjerujući da se današnji Grdan može pobijediti jedino umjetničkim i znanstvenim dometima, snagom duha i svih oblika poduzetnosti i kreativnosti”, rekao je dubrovački gradonačelnik otvarajući Igre.

Tokom trajanja 63. Dubrovačkih ljetnih igara do 25. avgusta, na desetak scenskih i ambijentalnih prostora, nastupit će više od 2.000 umjetnika iz 23 zemlje, koji će izvesti više od 70 dramskih, muzičkih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

Izvor: Agencije