Rohatinski odlazi sa mjesta guvernera HNB-a

Rohatinski: Stabilan tečaj kune jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje stabilnosti cijelog sistema (Pixsell)
Rohatinski: Stabilan tečaj kune jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje stabilnosti cijelog sistema (Pixsell)

Nakon 12 godina na mjestu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB), odlazim iz HNB-a, najavio je u ponedjeljak guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Rohatinski, kojem drugi šestogodišnji mandat na čelu HNB-a istječe 12. jula, rekao je novinarima nakon predstavljanja izvještaja Svjetske banke (SB) da odlazi sa mjesta guvernera jer više ne može uspješno surađivati s Vladom premijera Zorana Milanovića.

“U nekoliko sam navrata izjavio da sam spreman ostati u HNB-u ako Vlada ocijeni da smo u stanju uspješno surađivati, no Vlada je ocijenila da takva suradnja više nije moguća. To mi je rekao premijer Milanović prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru”, kazao je Rohatinski.

Uz potrebnu razinu štednje

Na novinarski upit je li do razlaza došlo zbog njegove politike stabilnog tečaja kune, Rohatinski je ustvrdio kako je dosadašnja praksa pokazala da je stabilan tečaj kune jedan od temeljnih preduvjeta za održavanje stabilnosti cijelog sistema, pa ne vidi razlog da se to mijenja.

Guverner HNB-a prethodno je, na skupu posvećenom izvještaju SB-a o evropskom ekonomskom modelu, ustvrdio da se u sadašnjoj krizi održivi ekonomski rast može postići samo uz potrebnu razinu štednje.

Hrvatska treba ići putem kombinacije strukturnih reformi, restriktivne fiskalne politike i razumno ekspanzivne monetarne politike kako bi se ograničena financijska sredstva preusmjerila sa potrošnje na investicije koje bi inicirale održivi ekonomski rast s niskom inflacijom i stabilnim tečajem.

Nadam se da će Vlada i HNB, na čelu s novim guvernerom, krenuti tim putem, rekao je Rohatinski te se zahvalio svima, a posebno hrvatskoj javnosti, na podršci koju mu je pružala tokom proteklih 12 godina.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO