Kriza se prelila na Federaciju BiH

U BiH, nakon države, politička kriza proširila se i na njen entitet Federaciju BiH. Kulminirala je na jučerašnjoj sjednici federalne Vlade kada je SDP zatražio smjenu nadzornih odbora u šest javnih preduzeća.

Njihova odluka ne bi dobila podršku da nisu osigurali još jedan glas i to jedne od tri stranke sa kojima su donedavno bili u koaliciji. Podršku im je dao ministar iz SDA Desnica Radivojević.

SDA je potom aktivirala njegovu bjanko ostavku i zajedno sa HSP-om i Narodnom strankom radom za boljitak napustila sjednicu Vlade.

Definitivni raspad

Time se i definitivno raspala koalicija stranaka platforme.

Vladu Federacije čini 17 ministara. Bila je to koalicija četiri stranke, SDP, SDA, Narodne stranke radom za boljitak i HSP-a. One su nakon izbora potpisale koaliciju poznatu kao platforma.

Dvije godine poslije SDP potpisuje sporazum sa drugim strankama. Sada se mora riješiti dojučerašnjih i osigurati većinu u vladi do izbora novih ministara. Matematika tu ipak nije baš jednostavna.

SDP ima sedam ministara i premijera, SDA pet ministara, HSP dva i Boljitak dva.

U ovom slučaju SDP-u je nedostajao jedan glas da bi dobio prostu većinu u federalnoj vladi. Našli su ga u redovima SDA i ministru prostornog uređenja Desnici Radivojeviću.

SDA potom aktivira bjanko ostavku koju je ministar ranije potpisao. SDP je ne priznaje. Demantuju informacije da je Ured za zakonodatsvo Vlade ostavku proglasio legalnom.


Nedim Ademović o krizi federalne Vlade

„To nije tačno da Ured i sekretar Vlade to tvrde, niti su oni pozvani da to tvrde.  Ja sam, čim sam dobio odluku, upoznao Vladu da je odluka došla i pitao dopremijera koji je bio na Vladi da li je podnio ostavku. Čovjek se jasno izjasnio da nije podnio ostavku. Pošto je akt o smjeni došao na osnovu ostavke koju on nije podnio,  to je akt koji je ništavan“, rekao je Nermin Nikšić, premijer Federacije (SDP)

U SDA-u kažu, stenogram će pokazati da je Ured za zakonodavstvo potvrdio ostavku.

 Za ovu stranku nema dileme, ona je legalna.

„Gospodin Radivojević je potpisao ostavku i jučer je u razgovoru sa Tihićem u pauzi Vlade i rekao da je najbolje rješenje da se ta ostavka aktivira i ona je aktivirana. Dakle ona je njegov lični čin i ne vidim potrebe sada za bilo kakvim špekulacijama, niko ga nije prisilio da je potpiše niti je pod bilo kakvom prisilom podnio tu ostavku“, rekao je Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

No SDA tvrdi da legalne ne mogu biti odluke koje je jučer donijela Vlada.

SDP kaže da Vlada najnormalnije funkcionira.

„Premijer Nikšić sa svojim ekspertnim timom pravnim vrši dalje konsultacije o daljim pravnim koracima. Ono što je najvažnije ovdje reći očekuju se politički koraci. Jasno je da su SDA, HSP i Radom za boljitak povukli svoje ministre jučer. Oni treba da se očituju o tome kada će preći u opoziciju, čim prije to bolje, ali ono što je najvažnije mi imamo funkcionirajuću vladu“, naglasio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

O odlasku u opoziciju za sada ne razmišlja ni jedna stranka. SDA  najavljuje da će pokrenuti procedure kako bi se kažu zaštitio Ustav.

Neodrživa pozicija

„Očito je da je gospodin Lagumdžija kreator haosa u BiH on je nezaustavljiv, njemu ne znače ništa ni Ustav ni zakon ni poslovnik o radu. Očito ne preza ni od čega da svojim partnerima, koji još nisu u vlasti, obezbijedi državna preduzeća koja kao da su njegova babovina“, rekao je Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

I jedna i druga stranka najavljuju krivične prijave i očekuju reakciju pravosudnih organa.

Ukoliko se ostavka Desnice Radivojevića  proglasi legalnom, SDP s jedne i ostale tri stranke s druge strane imale bi isti broj glasova u Vladi Federacije.

Došlo bi se u poziciju koja bi mogla biti  neodrživa.

Rješenje bi bilo u vanrednim izborima, ali ni o njima se ne bi mogao postići konsenzus, javila je reporterka Al jazeere Adisa Ruždić.

Izvor: Al Jazeera