ICTY: Ponovo odloženo suđenje Mladiću

Mladić je, između ostalog, optužen za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine (Reuters)

Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) ponovo je odložilo početak izvođenja dokaza Tužilaštva na suđenju bivšem komentantu Vojske Republike Srpske (RS) i optuženom za genocid i ratne zločine, generalu Ratku Mladiću, zbog neblagovremenog objelodanjivanja dokumenata Tužilaštva.

Proces koji je, poslije uvodne riječi tužilaca, održane 16. i 17. maja, trebao biti nastavljen 25. juna, svjedočenjem prvih svjedoka, odložen je do daljnjeg, saopćeno je iz ICTY-a.

Razlog novog odlaganja suđenja, kao i prije mjesec dana, je neblagovremeno objelodanjivanje dokumenata koje Tužilaštvo namjerava koristiti na suđenju, a po pravilniku suda mora dostaviti na uvid i optuženom.

Mladićeva odbrana Mladića je prvo 31. maja, a potom i šest dana kasnije, zatražila da saslušanje prvih svjedoka bude odgođeno zbog problema u dobijanju dokaza od Tužilaštva.

Suđenje Mladiću, optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počelo je 16. maja izvođenjem uvodne riječi optužbe.

Prvobitno je bilo planirano da dokazni postupak optužbe počne 29. maja, ali je sudsko vijeće prolongiralo taj datum, zbog “grešaka Tužilaštva u objelodanjivanju dokaza”.

Izvor: Agencije