SDPBiH i HDZBiH sarađuju na svim nivoima

Lideri stranaka su istakli da imaju evidentnu parlamentarnu većinu za rekonstrukciju Vlade Federacije BiH

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović, potpisali su u nedjelju u Sarajevu dva dokumenta koji potvrđuju opredijeljenost ovih stranaka za međusobnu saradnju na svim nivoima vlasti u periodu 2012-14. godina te definiraju prioritete djelovanja Vlade i parlamentarne većine na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Rezultat je ovo dvosatnog sastanka lidera SDPBiH i HDZBiH te premijera Federacije Nermina Nikšića i dootpredsjednika HDZBiH Marinka Čavare.

Lagumdžija je istakao da će ove dvije stranke već u ponedjeljak preduzeti korake koji će dovesti do rekonstrukcije vlada na svim nivoima, odnosno tamo gdje SDPBiH i HDZBiH imaju većinu.

“Iduće sedmice će naše komisije dodatno raditi na usaglašavanju stavova o presudi Sejdić-Finci, tako da 27. juna u Brisel odemo s usaglašenim stavom i principima rješavanja ove presude”, kazao je Lagumdžija.

Za dvije sedmice

HDZBiH i SDPBiH će u čitav proces uključiti i svoje partnere, a lideri stranaka su istakli da imaju evidentnu parlamentarnu većinu za rekonstrukciju Vlade Federacije.

“Uvjeren sam da ćemo čitav proces završiti u naredne dvije sedmice”, precizirao je Lagumdžija.

Čović je pojasnio da od ponedjeljka počinje s radom nova parlamentarna većina.

“Siguran sam da ćemo imati 65 ili 66 zastupnika u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta”, kazao je on.

Ponovio je da Hrvatska stranka prava (HSP) Bosne i Hercegovine i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB) u kvoti hrvatskih glasova ne mogu biti zastupljeni.

Izvor: Agencije