Turci raskinuli partnerstvo s BH Airlinesom

Turskih Airlines je već iz upotrebe povukao svoj Airbus, pa BH Airlinesu ostaju na raspolaganju samo dva aviona (Reuters)

Turkish Airlines zvanično je saopćio da je Upravni odbor te kompanije donio odluku o okončanju partnerstva s BH Airlinesom, javlja agencija Anadolija.

Upravni odbor Turkish Airlinesa nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz bh. aviokompanije, ali je saopćio da će biti potpisan ugovor o predaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, koja je vlasnik većinskog paketa.

Turskih Airlines je već iz upotrebe povukao svoj Airbus 319, pa BH Airlinesu ostaju na raspolaganju dva aviona tipa ATR-72.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić ranije je izjavio kako je entitetska vlada već počela pregovore s drugim inostranim kompanijama o mogućoj saradnji, nakon što su predstavnici Turkish Airlinesa dali ostavke u Upravi BH Airlinesa.

Privremena uprava

Vlada Federacije već je imenovala privremenu upravu BH Airlinesa, a Bijedić je potvrdio kako se namjera da se pomogne ovoj kompanij nastavlja, kao i to da država zadrži dosadašnji većinski vlasnički udio u njoj.

“Kontrolni paket nećemo nikome dati i on ostaje u vlasništvu Vlade Federacije”, kazao je ministar.

BH Airlines je relativno mali avioprevoznik, koji u svojoj floti, nakon što je Turkish Airlines povukao svoj Airbus 319, ima samo dva aviona tipa ATR-72.

Izvor:Agencije