Makedonija: Oduzeta licenca za rad TV A2

U Makedoniji je ranije zatvorena televizija A1 (Al Jazeera)

Savjet za radiodifuziju Makedonije donio je odluku o oduzimanju licence za rad televiziji A2. Kako navode iz Savjeta, povod je neispunjavanje programskog formata televizije.

Prije mjesec dana televizija A2 je počela sa emitiranjem i informativnih sadržaja. Televizija je bila kritički nastrojena prema politici koju provodi makedonska vlast.

“Savjet je donio odluku o oduzimanju dozvole za obavljanje radiodifuzne djelatnosti privrednom radiodifuznom društvu A2, zbog neispunjavanja uslova iz dozvole za rad. Monitoring je konstatovao da je 76 posto programa zabavnog karaktera, 11 posto informativnog i 13 posto dokumentarnog karaktera”, kazao je predsjednik Savjeta Zoran Trajčevski.

Vlasnik ove televizije je Velija Ramkovski, koji je u zatvoru zbog utaje poreza. Makedonske vlasti su zatvorile obje televizije koje su bile u vlasništvu Ramkovskog.

Obrazloženje Savjeta

Prije godinu dana zatvorena je televizija A1.

„Savjet je donio odluku o oduzimanju dozvole za obavljanje radiodifuzne djelatnosti privrednom radiodifuznom društvu A2, zbog neispunjavanja uslova iz dozvole za rad. Monitoring je konstatovao da je 76 posto programa zabavnog karaktera, 11 posto informativnog i 13 posto dokumentarnog karaktera”, kazao je Zoran Trajčevski, predsjednik Savjeta za radiodifuziju Makedonije.

Glavni urednik A1 TV Mladen Čadikovski izjavio je da je cilj Vlade Makedonije bio zatvoriti televiziju kako bi je ušutkala.

Makedonci pamte da je A1 TV emitovala dnevnik uživo ispred zgrade makedonske Vlade, demonstrirajući jer joj je blokiran račun, nakon čega je zatvorena.

Izvor: Al Jazeera