Stala izgradnja sarajevske zaobilaznice

Pedesetak radnika, predstavnika bosanskohercegovačkih kompanija i izvođača radova na sarajevskoj zaobilaznici, zaustavili su  u ponedjeljak građevinsku mehanizaciju tražeći isplatu preostalih potraživanja.

Prvi izvođač radova bila je slovenska kompanija SCT, koja je u međuvremenu bankrotirala i s kojom je raskinut ugovor. Posao su preuzele bh. kompanije. Međutim, do danas im nije isplaćeno oko pet miliona eura.

Dok ne dobiju novac, ne žele dopustiti novim izvođačima da pristupe dionici. Predstavnici kompanija koje su obustavile rad navode kako je cilj blokade skretanje pažnje javnosti na probleme s kojima se susreću bh. kompanije u svojoj zemlji.

„Želimo pošteno zarađeni novac”,  “Stanimo ukraj uništavanju bh. građevinarstva“, neke su od poruka koje su radnici istakli na zaustavljenim kamionima.

Čekajući sudsku odluku

Šemso Temin, advokat koji zastupa radnike, kaže kako je riječ o sredstvima koja su već planirana, te ne shvata zašto Ceste Federacije ne žele isplatiti novac. S druge strane, predstavnici Cesta tvrde kako čekaju sudsku odluku.

„U toku sudskog postupka, a pod pritiskom Vlade i Parlamenta FBiH došlo je do medijacije, koja je u toku. Ali, nažalost, i u postupku medijacije imamo konstantnu opstrukciju direkcije Cesta. Ne znamo koji su njihovi motivi, koji su njihovi razlozi”, rekao je Temin.

BiH ima novca za 200 kilometara puta.

„Mi kao firma, Javno poduzeće Ceste, moramo poštivati zakone ove države”, kazao je Filip Vujeva, direktor Javnog preduzeća Ceste FBiH.

“Moramo čekati što će sud odlučiti i koju će presudu donijeti. Mi smo danas trebali uvesti novog izvođača na gradilište. Da bi on počeo, gradilište mora biti slobodno, pristupno. U protivnom mi sada snosimo odgovornost”, rekao je on.

Novca ima, strategije nema

Osman Lindov, član Ekspertnog tima BiH za autoceste i brze ceste BiH, za Al Jazeeru je kazao kako novac nije problem za nastavak izgradnje.

„Ne, novac imamo. Ne možemo ga ni potrošiti … Imamo novac za 200 kilometara puta“, kazao je Lindov i napomenuo da je problem u tome što vlasti nisu znale pregovarati sa bankama i izvođačima radova.

Problem je u nepostojanju državne strategije izgradnje, u lijenosti, neznanju, kaže Osman Lindov.

Također je kazao da su mnogi investitori zainteresirani za gradnju puteva u BiH, ali da se oni, kad dođe do realizacije, povlače.  

No, Lindov ne vidi problem u investitorima, već u „nepostojanju državne strategije izgradnje, u lijenosti, neznanju…“.

„Problem je u tome što mi nikad nismo ozbijno prišli ovom pitanju … Kada je u pitanju Koridor 5C, stanje je takvo da mi ni za deset godina nećemo pristupiti eksploataciji novčanih sredstava“, kazao je  Lindov.

On je predložio da BiH sagleda iskustva drugih zemalja, te shvati značaj koji putne komunikacije imaju za privredu jedne zemlje.

Izvor: Al Jazeera