SAD za makedonsko članstvo u NATO-u

Jedna od tema koje nisu bile dio službenog dnevnog reda na tek završenom samitu NATO saveza u Chicagu, ali je bila prisutna u razgovorima predstavnika zemalja članica – jeste Makedonija.

Ta zemlja je još 2008. godine, zajedno s Hrvatskom i Albanijom, dobila poziv za članstvo u NATO-u.

Za razliku od druge dvije zemlje Makedonija se nije pomakla sa tog mjesta.

Razlog je Grčka, koja osporava ime svog sjevernog susjeda.

A sve ove godine najveća podrška makedonskom članstvu dolazi iz Washingtona, izvještava dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.

Saveznik u Afganistanu

U odnosu na  ukupan broj stanovnika Makedonija je četvrta po redu zemlja koja svojim snagama daje podršku saveznicima u Afganistanu.

Dok Grčka, članica NATO-a, nema nijednog vojnika u misiji u toj zemlji.

“Makedonija je ispunila ključne kriterije obavezne za članove NATO-a te daje doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti”, rekao je Philip Gordon, pomoćnik državne sekretarke za Evropu.

Makedonsko pitanje je za bivšeg američkog ambasadora u NATO-u Kurta Volkera najveće razočarenje samita u Chicagu.

Prema njegovim riječima, nije bilo ni stvarnih napora da se riješi makedonsko pitanje.

“Mnogo je vremena prošlo od samita NATO saveza u Bukureštu 2008. godine kada smo rekli da će Makedonija biti primljena u NATO čim se riješi spor vezan uz ime s Grčkom”, rekao je Volker.

On je podsjetio da je Međunarodni sud pravde (ICJ) donio odluku da se Makedonija može nazivati Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (BJRM), prema internom sporazumu iz 1995. godine.

Potez Washingtona

Volker kaže da bi NATO trebao uložiti više truda kako bi se ta situacija pomakla s mrtve tačke.

“Moramo aktivno raditi s našim evropskim saveznicima. Bilo bi lijepo kada bi se moglo dozvoliti Makedoniji da se pridruži NATO-u i zaboraviti spor vezan uz ime.”

I Makedonci se pozivaju na presudu u Hagu da je Grčka nepravedno blokirala integraciju zemlje, ali to ne utječe da članice NATO-a traže rješenje spora u vezi s imenom za članstvo u Alijansi.

Izvor: Al Jazeera