Pet mrtvih u padu aviona kod Banje Luke

Pet osoba je poginulo u padu malog sportskog aviona u Zalužanima kod Banje Luke oko 14 sati, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Prema navodima policije, u nesreći su poginuli pilot, instruktor padobranstva i tri učenika-padobranca, javila je naša reporterka.

Potvrđen je identitet svih žrtava, a radi se o muškarcima starosti od 17 do 32 godine.

Tragediji su svjedočile porodice učenika-padobranaca, koje su došli da ih podrže na njihovom prvom padobranskom skoku. 

Kvar motora

“Rodbina dvojice padobranaca bila je prisutna. Prvi su pritrčali u pomoć, međutim nisu mogli puno da učine jer je avion bio u plamenu”, kazala je Smiljanić.

“Prema nezvaničnim informacijama, moguće je da je riječ o kvaru motora, jer očevici kažu da su vidjeli avion kako kruži nekoliko puta, nakon čega su primijetili dim, a potom se avion i srušio.”

Nesreća se dogodila oko 14 sati, odmah nakon polijetanja aviona.

Kako je izvijestila Smiljanić, avion Cessna je bio u vlasništvu padobranske škole.

“Avion se srušio nedaleko od staze za automobilske i mototrke, gdje se svaki vikend vozi trka. Tu su bili prisutni članovi auto-moto kluba, koji su prvi došli na mjesto nesreće i pokušali da pomognu”, kazala je naša reporterka.

Spriječiti nesreće

U toku je uviđaj pod rukovodstvom Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine. Okružna tužiteljica Hana Vranješević rekla je da za sada ne može saopćiti više informacija o nesreći. 

Na mjestu nesreće su i direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić te predstavnici Centra javne bezbjednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo kazao je da je bitno utvrditi tačan uzrok pada aviona kako se ovakve nesreće ne bi ponovile.

“Koliko se sjećam, ovakva nesreća u Banjaluci se posljednji put dogodila 1974. godine”, rekao je Čađo na mjestu događaja.

Prema njegovim riječima, policija apelira na građane da dostave snimak pada aviona policiji ako ga imaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije