Koridor kroz Neum umjesto Pelješkog mosta

Hrvatska Vlada odustala je od gradnje Pelješkog mosta, potvrđeno na sjednici održanoj u četvrtak, kada je ugovor o izgradnji i raskinut.

Tako su sve karte u pokušaju da se spoji sjever i jug zemlje bačene na Neumski koridor.

„Pelješki most, vrijedan 260 milijuna eura, bio je obećanje prijašnjih HDZ-ovih vlada. No, strojevi već dugo ne rade, jer država za gradnju novca nema”, kazao je Siniša Hajdaš Dončić, hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

“Izvođačima će se sada novac isplatiti za odrađene radove, što je samo tri posto od ugovorene cijene.“

Zapravo, gradnja Pelješkog mosta stala je još u junu 2010. godine i do danas je izvedeno tek tri posto radova.

Cestovni koridor

Umjesto u Pelješkom mostu, koji je trebao preko mora spojiti sjever i jug zemlje, hrvatski premijer Zoran Milanović rješenje vidi u cestovnom koridoru kroz Neum.

„Cilj  je isti kako i s Pelješkim mostom, ali ovoga puta je jeftinije i učinkovitije spojiti Republiku Hrvatsku uz suglasnost našeg susjeda Bosne i Hercegovine”, kazao je on.

Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić dobio je zadatak da namakne sredstva za gradnju Neumskog koridora, koji bi trebao koštati oko pet miliona eura.

Saglasnost susjeda Hrvatska treba i za ugovor o izručenju. Vlada je donijela odluku da o tome treba pregovarati s Bosnom i Hercegovinom. Previše je bilo onih, smatra službeni Zagreb, koji su i s jedne i druge strane, na temelju dvojnog državljanstva, izbjegavali zatvorske ćelije.

Ugovor o izručenju

Vlada je na sjednici  u četvrtak pokrenula i postupak za sklapanje Ugovora između Hrvatske i BiH o izručenju.

„Sklapanje dvostranog međunarodnog ugovora o izručenju bit će snažan alat u borbi protiv kriminala u regiji, jer na području bivše Jugoslavije ima puno počinitelja kaznenih djela koji zloupotrebljavaju odredbe o neizručenju vlastitih državljana“, istakao je hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

U bosanskohercegovačkom Ministarstvu pravosuđa spremni su finalizirati dogovor.

 “U većini ugovora stoji odredba da se primjenjuju od dana potpisivanja. Znači, kad ih ministri pravde potpišu od tada će se primjenjivati, a… stupit će na snagu kad se ratificiraju“, rekao je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH.

Sladoje je dodao da je primjena ovog zakona izvjesna za „nekih dva mjeseca“.

Izvor: Al Jazeera