Nikolić spreman da se tuče za glasove

Kandidat za predsjednika Srbije Tomislav Nikolić najavio je da je spreman na fizičku borbu za glasove tokom drugog kruga predsjedničkih izbora u ovoj zemlji, nakon što je izjavio da su mu u prvom krugu neki glasovi ukradeni.

Republičko javno tužilaštvo Srbije saopćilo je ranije u ponedjeljak da nije bilo falsificiranja izbornih rezultata na biračkom mjestu u Pančevu, sa kojeg je vreća, koju su funkcioneri Nikolićeve Srpske napredne stranke (SNS) pokazali kao navodni dokaz izborne krađe, iznesena nakon što su svi glasovi evidentirani, a zapisnik upućen Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) bez ikakvih izmjena.

Bez falsificiranja

Glasnogovornik Tužilaštva Tomo Zorić rekao je novinarima da je poslije policijske istrage i provjera utvrđeno da je vreća, koja se pojavila u javnosti, ukradena sa biračkog mjesta 57 u Pančevu.

“Zapisnik sa biračkog mesta 57 u Pančevu predat je RIK-u bez ikakvih izmena. To potvrđuje da materijal, koji je predat policiji, nije uticao na rezultate izbora”, kazao je Zorić.

Zapisnik sa tog biračkog mjesta potpisali su svi članovi biračkog odbora, istakao je Zorić i ponovio: “Do sada je u toku pretkrivičnog postupka veštačenjem nesumnjivo utvrđeno da nije bilo falsifikovanja zapisnika.”

Prema njegovim riječima, do odnošenja glasačkih listića došlo je po završetku izbornog procesa.

Policija radi na utvrđivanju identiteta osoba koje su uzele listiće ili omogućile njihovo uzimanje.

Nikolić je zatim poručio da se, s obzirom da je upozoren na krađe iz prvog kruga, mora organizovati „tako da me ne pokradu u drugom“.

„Neće moći da bude krađe ili ćemo da se tučemo zaista kad god budu hteli da kradu. Ovog puta sam spreman da se ja lično tučem na biračkom mestu na kojem kradu, da znaju samo.“

Kriminalističko vještačenje

Nikolić je ranije izjavio da je nađeno blizu 3.000 listića, a policiji je predato 2.109 njih, naveo je Zorić.

Također, predsjednik SNS-a je izjavio da su ti listići nađeni u kontejneru, dok je njegov zamjenik Aleksandar Vučić u policiji izjavio da je materijal SNS-u dostavljen ispred stranke, podsjetio je Zorić.

“Nacionalni kriminalistički centar uradio je veštačenje i utvrđeno je da su obrasci 2.109 listića autetični, što znači da su to listići koje je obezbedio RIK”, istakao je Zorić.

“Operativnim radom došlo se do podatka iz koje su jedinice listići i utvrđeno je da u materijalu koji je predat iz Pančeva nedostaju listići sa mesta 57. Od ukupno 16.782 vreće u RIK još nije pristiglo dvadesetak, među kojima je i ova iz Pančeva”, zaključio je Zorić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kazao je za Al Jazeeru iz Beograda da je riječ o Nikolićevoj manipulaciji, koja bi zapravo indirektno mogla koristiti njegovom protukandidatu, Borisu Tadiću.

“Čini mi se da je Nikolić napravio veliki i grubi previd. Imao je mogućnost da televizijskim dojmom poveća šanse. Ostavlja utisak vrlo neodlučnog i dezorjentisanog političara. To se moglo najbolje videti juče na televizijskom predstavljanju njegovog programa.”

On je kazao da Nikolić pokušava isprovocirati političku akciju i sebe predstaviti kao žrtvu.

Izvori: Al Jazeera i agencije