Granični policajci u BiH stupili u štrajk

Granični policajci u BiH stupili su u ponedjeljak u podne u štrajk, nezadovoljni najavama smanjenja plata zbog ušteda u državnom budžetu te zemlje, usljed čega su na graničnim prijelazima već zabilježene gužve.

Istovremeno, iz Sindikata Granične policije BiH (GPBiH) uputili su apel građanima za solidarnost i razumijevanje zbog dužih zadržavanja na graničnim prijelazima, uz napomenu da će se granična kontrola i procedure provoditi u skladu s važećim zakonom.

Policajci će, prema najavama sindikata, duže provjeravati i prijevoz robe i putnika na graničnim prijelazima, izražavajući na taj način protest zbog najave smanjenja plata za 4,5 posto.

“Izražavamo ogorčenje činjenicom da aktuelna vlast nije imala razumijevanja za opravdane zakonom utemeljene prijedloge Sindikata GPBiH”, kazao je potpredsjednik ovog sindikata Svevlad Hofman na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu.

Hofman je ocijenio da Vijeće ministara BiH vodi bahatu politiku te da “nezakonito smanjuje plate državnim službenicima”.

“Štrajk Sindikata granične policije zbog ovakvog odnosa vlasti bit će gruda koja će pokrenuti lavinu štrajkova i drugih sindikata u BiH”, rekao je Hofman na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pri tome je dodao da Sindikat granične policije ima podršku drugih sindikata koji najavljuju slične mjere.

Zabilježene gužve

Hofman je izrazio razočarenje što predstavnici Vijeća ministara BiH nisu, kao što je ranije dogovoreno, do 10 sati dostavili pisanu garanciju o pokretanju pregovora sa sindikatima.


Hoffmann o zahtjevima graničnih policajaca

Sindikat smatra da odgovornost za novonastalu situaciju snose nositelji izvršne vlasti u Vijeću ministara BiH, uz napomenu da štrajkom sigurnost granice neće biti dovedena u pitanje.

Iz Sindikata GPBiH nisu mogli precizirati do kada će štrajk trajati, uz opasku da o tome odlučuje Štrajkački odbor.

Također, naveli su da će istrajati na zaštiti vlastitih prava, uz podsjećanje da najniža plata policijskog službenika u GPBiH iznosi 638 KM, te da su plate zaposlenika ove agencije niže za blizu 30 posto u odnosu na neke entitetske, odnosno kantonalne policijske agencije.

Bosanskohercegovački Auto-moto klub saopćio je da se i prije početka štrajka graničnih policajaca na graničnim prijelazima Orahovlje, Crveni Grm i Doljani na izlaz iz BiH čekalo blizu pola sata, dok se u Bosanskoj Gradiški čeka i sat vremena.

Nakon početka štrajka zadržavanja su značajno veća, saopćili su iz Auto-moto kluba.

Izvor: Al Jazeera i agencije