Potvrđene presude ubicama Ive Pukanića

Zatraženo o produženju pritvora preostaloj trojici osuđenih - Robertu Mataniću, Bojanu Guduriću i Slobodanu Ðuroviću (Pixsell)

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafaljaniju, dvojici od šesterice optuženih za ubistvo suvlasnika zagrebačkog tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

Vrhovni sud je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio da odluči o produženju pritvora preostaloj trojici osuđenih – Robertu Mataniću, Bojanu Guduriću i Slobodanu Ðuroviću, s obzirom da je četvrti optuženi Željko Milovanović u Beogradu, gdje mu se sudi za Pukanićevo ubistvo.

Iz Vrhovnog suda nisu rekli da li su kazne pravosnažne, ističući da će se to znati kad presude budu dostavljene strankama u postupku.

Prvostepenom presudom zagrebačkog Županijskog suda u novembru 2010. godine, Matanić i Mafaljani dobili su po 16 godina zatvora.

Oni će, nakon odluke Vrhovnog suda, ići na izdržavanje kazne.

Iz Vrhovnog suda nisu rekli da li su kazne pravosnažne, ističući da će se to znati kad presude budu dostavljene strankama u postupku.

Pravo na žalbu

U slučaju organizatora grupe atentatora Matanića, Gudurića i Ðurovića, od Županijskog suda je zatraženo da donese odluku o produženju pritvora, u kome su od kraja oktobra 2008. godine, odnosno sedam dana nakon ubistva Pukanića 23. oktobra 2008. godine.


Mjesto ubistva Ive Pukanića [Pixsell]

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je novinarima da će vanraspravno vijeće o tome odlučivati u petak.

Matanić je nepravosnažno je osuđen na 33 godine zatvora, a Milovanović, koji je optužen da je aktivirao eksploziv koji je raznio Pukanića, u odsustvu je osuđen na 40 godina zatvora.

Gudurić je dobio 30-godišnju kaznu, jer je u slučaju, da eksploziv otkaže, trebao snajperom ubiti Pukanića.

Ðurović je osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbe da je bio veza ubica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubistvo navodno platio 1,5 miliona eura.

U slučaju da im budu potvrđene kazne dugotrajnog zatvora, Matanić, Gudurić i Milovanović, kome se za isti zločin sudi u Beogradu, imat će pravo na još jednu žalbu, koju će u trećem stepenu također rješavati Vrhovni sud.

Izvor: Agencije