Javno izvinjenje zbog negiranja logora u BiH

John Simpson: Izvinjenje zbog podrške magazinu koji je negirao postojanje logora (EPA)

John Simpson, novinar BBC-a se u listu Observer today javno izvinio zato što je podržao magazin  Living Marxism, koji je tvrdio da su lažirane optužbe i dokazi o srpskim logorima smrti u kojima su držani Bošnjaci tokom rata u BiH.

“Vulliamyjev [novinar Ed Vulliamy-op.pr] prikaz o onome što se dešavalo u logorima apsolutno je tačan i meni je žao što sam tada stao u odbranu magazina Living Marxism. Tada mi se činilo da nije u redu da jedna bogata organizacija kao što je ITN uništi mali magazin, ali sada shvatam da su u pitanju bile mnogo veće i važnije stvari”, napisao je Simpson.

Simpson je bio svjedok odbrane magazina Living Marxism, koji je ugašen, a koji je objavio kako su televizija ITN i novinar Ed Vulliamy lažirali izvještaj o logorima, prvim uspostavljenim u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Bodljikava žica

Britanski Guardina prenosi kako je  isprva ITN optužio magazin Living Marxism za pogrešno iznošenje činjenica u članku nazvanom “Slika koja je prevarila svijet”, njemačkog novinara Thomasa Deichmanna.

Deichmannov je 2007. godine  pokušao osporiti fotografiju na kojoj je prikazan Bošnjak Fikret Alić, kako go do pojasa stoji iza bodljikave žice u srpskom logoru u Trnopolju.

Deichmann je napisao da oko Trnopolja nije bilo bodljikave žice, te da je bila oko ekipe ITN-a, koja je praktično izmislila logor.

Ipak, televizija ITN je dobila sudski spor, jer je doktor Idriz Medžanić, koji je bio u Trnopolju, potvrdio na suđenju postojanje logora.

Ova ljekar je iznio činjenice o srpskim stražarima koji su zatvarali, premlaćivali, silovali i ubijali muslimane.

Izvor: Agencije