Vojna imovina ključ za BiH na putu ka NATO-u

Rasmussen (desno) je kazao da su formiranje državne vlasti u BiH i početak rješavanja pitanja vojne imovine dobri pokazatelji napretka (EPA)

Cilj Bosne i Hercegovine je kompletirati proces knjiženja vojne imovine do sljedećeg samita NATO-a u Chicagu u maju, te na taj način ispuniti uvjete za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u ovoj organizaciji, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Briselu.

Izetbegović je nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom kazao  kako je posjeta sjedištu alijanse u Briselu odraz odlučnosti njegove zemlje kada je u pitanju članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

‘Dobri pokazatelji’

Kao uvjet pristupanja Akcionom planu za članstvo u NATO-u, od Bosne i Hercegovine je prije dvije godine zatraženo knjiženje nepokretne vojne imovine na Ministarstvo sigurnosti.

Akcioni plan za članstvo u NATO-u ima za cilj pripremiti zemlje kandidatkinje za članstvo u ovom savezu kroz reforme u oblastima odbrane i sigurnosti.

Rasmussen je kazao da su formiranje državne vlasti u BiH i početak rješavanja pitanja vojne imovine dobri pokazatelji pozitivnog rada i napretka BiH u posljednjih 16 mjeseci.

„Početak pregovora o pitanju vojne imovine, koje koči put ka članstvu BiH u NATO-u, primio sam sa radošću i sada očekujem da to pitanje bude brzo i efikasno riješeno. Mi moramo vidjeti i realizaciju tog političkog dogovora. Kada se to desi, NATO je spreman prihvatiti akcioni plan BiH za članstvo, ali odgovor na pitanje kada će se to i desiti nalazi se u rukama vlasti u BiH “, rekao je on.

Rasmussen se zahvalio BiH za učešće u vojnoj misiji u Afganistanu.

Izvor: Agencije