Završen štrajk u Croatia Airlinesu

Zagrebačka zračna luka tokom štrajka u četvrtak (Reuters)

U petak ujutro u šest sati završio je 24-satni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu (CA), u kojem je, prema procjeni sindikata, sudjelovalo 550 radnika.

Štrajk su organizirala četiri sindikata – Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske i Novi sindikat.

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu i Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu potpisali su sporazum o mirenju, kao pretpostavku za nastavak kolektivnih pregovora, i nisu sudjelovali u štrajku.

Ispunjenje sindikalnih zahtjeva koštalo bi 2,4 miliona eura do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na tri miliona eura.

Sindikat kabinskog osoblja zbog proceduralnih razloga je odustao od štrajka, u kojem su njegovi članovi ipak sudjelovali.

Razlog štrajka bilo je odbijanje uprave Croatia Airlinesa da prihvati zahtjeve sindikata tokom pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Sadašnji ugovor ističe 31. marta.

Otkazano tridesetak letova

Sindikati tvrde da nisu tražili povišice ni druga materijalna prava, već su htjeli upozoriti na snižavanje sigurnosnih standarda i loše vođenje kompanije, a protestirali su i protiv zapošljavanja putem vanjskih agencija.

Uprava je pak izvijestila da bi ispunjenje sindikalnih zahtjeva koštalo gotovo 2,4 miliona eura do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo gotovo na tri miliona eura.

Uprava je također demantirala da su ugroženi sigurnosni sistemi i procedure.

Tokom štrajka bilo je otkazano tridesetak letova, a u petak se očekuje normalizacija prometa.

Sindikati tvrde da zbog štrajka kompanija nije pretrpjela komercijalnu štetu, ali uprava tvrdi da je jednodnevni štrajk uzrokovao štetu veću od 200.000 eura, uz neizravnu štetu zbog tvrdnji o smanjenoj sigurnosti.

Prema najavama sindikata, oni će zatražiti nastavak pregovora, a ako dogovor ne bude postignut, ne isključuju štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Izvor: Agencije


Povezane

Zaposlenici Croatia Airlinesa u četvrtak su počeli jednodnevni štrajk. Okupili su se ispred zgrade najveće hrvatske aviokompanije kako bi upozorili na narušen sigurnosni standard, ali i na loše poslovanje, koje, kako kažu, kompaniji stvara gubitke. „Od 150 pilota, danas ih je prema zakonskoj obvezi radilo 34, a od 57 letova, 30 je otkazano. No, nervoze […]

Published On 08 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO