Dogovorena raspodjela 23 objekta bivše SFRJ

Slovenija je dobila ambasadu bivše države u Caracasu (Venecuela) (EPA)

U Zagrebu je održan sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) na kojem je dogovorena raspodjela 23 objekta predstavništava bivše države u tri geografske regije, objavilo je u utorak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

Predstavnici pet država nasljednica, koji zajedno čine Zajednički odbor za sukcesiju, dogovorili su raspodjelu.

U regiji Latinske Amerike i Kariba raspodijeljeno je šest objekata. Hrvatska je dobila generalni konzulat bivše SFRJ u Santiago de Čileu, Slovenija rezidenciju bivše države u Brazilu i generalni konzulat u Sao Paolu, a Srbija ambasadu i rezidenciju u Limi (Peru) te ambasadu u Caracasu (Venezuela).

Kada je riječ o regiji Sjeverne Afrike, Slovenija je dobila ambasadu SFRJ u Rabatu (Maroko), Srbija ambasadu, rezidenciju i konzulat u Kairu (Egipat), a Hrvatskoj ambasada u Tunisu, dok je ambasada bivše SFRJ u Alžiru raspodijeljeno u jednakim dijelovima Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u svrhu zajedničke prodaje ili drugu svrhu prema njihovom dogovoru.

Prodaja ambasade u Bonnu

U regiji Južne Afrike i Sahare raspodijeljeno je 12 objekata. Hrvatskoj je pripala rezidencija bivše Jugoslavije u Nairobiu (Kenija), ambasada i rezidencija u Kartumu (Sudan), te rezidencija u Madagaskaru.

BiH je dobila ambasadu bivše SFRJ u Nairobiju (Kenija), Slovenija ambasadu i rezidenciju u Dar es Salamu (Tanzanija), te rezidenciju u Maliju, a Srbija ambasadu u Kampali (Uganda), ambasadu i rezidenciju u Kinšasi (DR Kongo), te ambasadu i rezidenciju u Lusaki (Zambija).

Predstavnici Zajedničkog odbora za sukcesiju dogovorili su se da se zgrada ambasade bivše SFRJ u Bonnu (Njemačka) proda, a da se budući troškovi advokatskih i agencijskih usluga za svrhu prodaje, kao i postignuta cijena, dijele razmjerno utvrđenim omjerima u vrijednosti za svaku državu nasljednicu.

Slijedeći sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju održat će se u Skoplju.

Izvor: Agencije