Dan teatra:Najvažnije pitanje-kako živimo

Queen's Theatre u Londonu: Pozorišta u svijetu obilježavaju današnji dan (Getty Images)

Piše: Nada Salom

Glumcu Johnu Malkovichu pripala je čast da bude autor simbolične poruke u povodu pedesetogodišnjice Svjetskog dana pozorišta. Naime, Internacionalni teatarski institut ITI, pri organizaciji UNESCO-a, pozvao je poznatog američkog glumca, producenta, dramskog pisca i reditelja da se ove godine obrati svojim kolegama diljem svijeta.

Kako kuca srce

„Želim vam da ono što radite bude neodoljivo i originalno. Neka vaša djela budu duboka, dirljiva, promišljena i jedinstvena. Neka nam pomognu da razmislimo o pitanju šta znači biti čovjek, a ta misao neka bude iz srca, prožeta iskrenošću, slobodoumnošću i blagonaklonošću. Želim vam da pobijedite nedaće, cenzuru, siromaštvo i nihilizam, što će mnogi od vas izvjesno morati. Neka vam bog podari talenta i neumoljivosti da nas naučite kako kuca ljudsko srce u svoj svojoj složenosti, kao i poniznosti i ljubopitljivosti da taj zadatak učinite svojim životnim djelom. I neka najbolji među vama – pošto će to biti samo najbolji od vas, i tad samo u najređim i najkraćim trenucima  – uspiju da daju okvir onom najvažnijem od svih pitanja: kako živimo?”, kaže se u kratkoj poruci ovog, prije svega, pozorišnog umjetnika, poruci koja se tradicionalno čita u brojnim teatrima  27. marta na Međunarodni dan teatra, pa će tako biti i ove godine.

Bivalo je tako i decenijama prije i na ovim našim pozorišnim/ kazališnim/ teatarskim prostorima. Doduše, znalo se desiti da nekadašnjim političarima ne bude po volji autor ili nešto što „poručuje“, pa su da, što bi narod rekao, „vuk bude sit, a ovce na broju“, tj. da bude pozorišnog praznika po njihovoj dušebrižničkoj mjeri, pisane podobne, lokalne poruke.

BH centar ITI-ja

Godinama je na taj dan, 27. marta, u Sarajevu počinjao i jedinstven pozorišni festival ne samo na prostoru bivše Jugoslavije nego i mnogo šire i prestižnije – Festival malih scena (danas MESS), a završavao uoči 6. aprila, Dana Sarajeva.

Iako se MESS već nekoliko godina održava u jesen, nešto od 27. martovske tradicije je zadržano tako da će se na ovaj dan objaviti program 52. Festivala MESS, te predstaviti saradnja sa Balet Festom, te program SVEM-a – Sarajevskih večeri muzike.

Povodom Svjetskog dana teatra, 27. marta 2012. u Sarajevu će se obilježiti i svečani početak rada bh. centra Internacionalnog teatarskog instituta (ITI), čiji je predsjednik Almir Imširević, koji tim povodom podsjeća da je Internacionalni teatarski institut osnovan 1948. i da je od početnih šest zemalja članica narastao do teatarske unije od blizu stotinu država, kojoj se od ove godine pridružuje i Bosna i Hercegovina.

Rođendan TKT Festa

Svečano će biti i u Tuzli, gdje baš na ovaj dan počinje TKT Fest koji se ove godine održava po deseti put (od 27. marta do 5. aprila). Bit će otvoren pozorišno-dokumentarnom izložbom „10 godina Teatra kabare Tuzla“, organizatora Festivala, te premijernom izvedbom predstave „Ja ili neko drugi” Teatra Kabare Tuzla i ADU Tuzla.

U Mostaru će povodom Svjetskog dana teatra  u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače biti održana svečanost u čast najboljih bh. predstava i najboljih glumačkih ostvarenja u predstavama bh. teatara u 2011. godini.

Naime, časopis za dramu, teatar i odgoj “TmačaART” dodjeljuje nagradu, “Ključ Tmače”, za najbolju predstavu nastalu u prošloj godini dvjema predstavama “Što smo to učinili” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i “U traganju za bojom kestena” Mostarskog teatra mladih 1974.

Nagrada “Tmačin Prsten“ za najbolju mušku ulogu produciranu na bosanskohercegovačkim teatarskim scenama dodjeljuje se Meti Jovanovskom za ulogu Pikasa u predstavi „”Jedan Pikaso“ Sarajevskog ratnog teatra, a za najbolju žensku ulogu Nikolini Jelisavac za ulogu Načelnika u predstavi “Revizor“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

“Tmačin prsten“ za najbolju partnersku igru pripao je Amri Prutini  i  Enesu Salkoviću za igru u predstavi “U traganju za bojom kestena“ Mostarskog teatra mladih 1974.

Haris Pašović za uspješnu realizaciju projekta East West Centar dobitnik je nagrade za menadžment u bh. kulturi „Safet Ćišić“.

Otvoreni čas u Visokom

Neveliki gradić Visoko ima i svoju pozoršnu grupu Confero koja ne zaboravlja ovaj datum. Naprotiv, igrat će „Tamo je polje“ – jedinstvenu predstavu za 150 zemalja svijeta, koje se svake godine priključuju borbi za ljudska prava i slobodu govora.

U obraćanju svojoj publici Confero je izuzetno ponosan na činjenicu da ga je prvi  u BiH uprizorio, te poziva „sve one koji smatraju teatar kao način izražavanja svijesti koja vodi prema afirmaciji čovjeka i čovječjeg da podrže ovaj veliki i za nas izuzetno bitan datum“.

A oni će se osim igranja predstave na ovaj dan angažovati i na dramskoj edukaciji i približavanju teatra mlađoj populaciji u sklopu Otvorenog časa u Gimnaziji Visoko…

Istovremeno u najvećem broju teatara u BiH, kao i u regiji, uoči redovnih repertoarskih predstava čita se poruka ITI-ja, ove godine glumca Johna Malkovicha.

Izvor: Al Jazeera