Njemačka daje zeleno svjetlo Srbiji za EU

Guido Westerwelle i Catherine Ashton uoči sjednice u Briselu (EPA)

Njemački šef diplomatije Guido Westerwelle najavio je u utorak, uoči zasijedanja Ministarskog vijeća, da će Njemačka dati zeleno svjetlo Srbiji za status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji, javlja Tanjug. 

“Njemačka vlada će podržati zeleno svjetlo za kandidaturu”, rekao je Westerwelle novinarima na ulasku u zgradu Evropskog vijeća. 

Ashton optimistična

“Mislimo da je Srbija ispunila ono što se od nje tražilo, a sada je na Evropi da ispuni svoje”, rekao je on. 

I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton bila je optimistična uoči sastanka šefova diplomatija EU. 

Upitana da li će Srbija danas dobiti status kandidata, Ashton je odgovorila:  “Nadam se da će biti tako”.

U Briselu je u utorak počeo sastanak Vijeća za opće poslove EU, na kojem će se ministri vanjskih poslova izjasniti o spremnosti Srbije za status kandidata za članstvo u EU. 

Očekuje se da će odluka o statusu kandidata za Srbiju biti donijeta u ranim popodnevnim satima.

Ministri su u ponedjeljak razmijenili mišljenja o Srbiji i Kosovu i uglavnom su se, prema diplomatskim izvorima, složili da je Srbija ispunila zadate uvjete nakon što je prošle nedjelje uspješno okončana deveta runda dijaloga Beograda i Prištine. 

Dominantno mišljenje

Predsjednik Srbije Boris Tadić, koji boravi u Briselu na čelu delegacije u kojoj su i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačič i šef diplomatije Vuk Jeremić, srest će se u utorak sa predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom. 

Odluka o Srbiji će postati punovažna kada je potvrde šefovi država i vlada EU, koji se sastaju u četvrtak i petak. 

Ministar vanjskih poslova Mađarske Janos Martonyi smatra da će ministri EU donijeti pozitivnu odluku po pitanju statusa kandidata Srbije za članstvo u Uniji.

Kako prenosi mađarska agencija MTI, Martonyi je u izjavi za mađarske medije u Briselu istakao da ne bi bilo dobro kada bi EU pred Srbiju ponovo postavila nove uvjete.

“Iako postoje određena uzdržavanja u odnosu na Beograd, dominantno mišljenje je da se to ne smije povezati sa statusom kandidata”, rekao je Martonyi, a prenosi MTI.

Izvor: Agencije