Dugoročno rješenje za sjever Kosova 2013.

Komesar za proširenje EU-a je kazao da tehnički sporazum o integriranom upravljanju prelazima nije laka stvar (Getty Images)

Ambasador Austrije u Beogradu Johannes Aigner izjavio je da će se o dugoročnom rješenju za sjever Kosova razgovarati početkom sljedeće godine.

“Ništa što bi se nametalo silom ne bi moglo da bude trajno rješenje, a nakon svega je ključno pronaći rješenje koje će biti dugotrajno. O dugoročnom rješenju za sjever Kosova tek će se razgovarati početkom sljedeće godine”, odgovorio je Aigner, za medije iz Srbije, na pitanje da li Srbi na sjeveru Kosova mogu prihvatiti da im se silom nametnu institucije Prištine.

On je kazao da “iako je jasno kako ništa nije jednostavno u dijalogu između Beograda i Prištine“, smatra “da bi trebalo početi sa rješenjima za jednostavnije stvari, a o statusu Srba na sjeveru Kosova [razgovarati] tek kasnije”.

“Zato je još preuranjeno govoriti o tome”, dodao je.

‘Nije laka stvar’

Na pitanje kako gleda na proteste Srba na sjeveru Kosova koji su nepovjerljivi prema postignutim dogovorima, Aigner je kazao da je “važno da se stanovnicima Kosova objasni šta je dogovoreno”. 

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Štefan Fule je, za beogradske medije od petka, također, komentirao pitanje sjevera Kosova i  upravljanja prelazima.

“Podsjetio bih da tehnički sporazum o integriranom upravljanju prelazima nije laka stvar”, rekao je Fule i napomenuo da je “veoma važno da Vlada Srbije shvati da su odluke koje se donose u korist Srbije, srpskih građana i cijelog regiona”.

Austrijski ambasador u Srbiji je kazao kako bi Evropsko vijeće (EV), poslije napretka koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine, trebalo, što je moguće jasnije, nagovijestiti kada bi trebali početi pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU) i šta tačno još treba uraditi kako bi se donijela pozitivna odluka.

Pitanje Srbije u rukama članica EU-a

On je objasnio kako polazi od toga da Srbija ne može u decembru očekivati dobijanje bezuvjetnog datuma za početak pregovora, ali Austrija će se zalagati za to da bude jasno rečeno kada može biti donesena odluka o početku pregovora.

“Prije odluke Evropskog vijeća potrebno je da Evropska komisija da svoje mišljenje o napretku postignutom tokom dijaloga. Tek poslije toga se može očekivati da države članice EU-a donesu odluku o početku pregovora o članstvu”, dodao je Aigner.

Fule je rekao kako se nada da će Evropsko vijeće na sjednici sljedeće sedmice pokazati hrabrost u svojim odlukama, kada je riječ o nastavku puta Srbije ka EU-u.

“To pitanje je sada u rukama zemalja članica EU-a. Pretpostavljam i nadam se da će, kao rezultat onoga što je Srbija ispunila iz kriterija za članstvo i u okviru uspješne i produktivne tri runde političkog dijaloga, zemlje članice biti ambiciozne koliko i Srbija u odbrani budućeg evropskog koraka vaše zemlje”, rekao je Fule za beogradske Novosti od petka.

Na pitanje šta to konkretno znači – datum ili samo pohvalu, Fule je odgovorio da “to znači da treba, ne samo prihvatiti, već i da na djelu ostvariti određene preuzete obaveze”.

Izvor: Agencije