Srbija: Nova korist od starih prostora

Napušteni i neiskorišteni prostori, a takvih je mnogo u Srbiji, pravi su izazov za kreativce. Što je moguće učiniti naprimjer s bivšom termoelektranom, izvještava Jelena Milutinović.

Termoelektrana Snaga i svetlost nosi poetično ime za nimalo poetičan prizor. Decenijama glavni izvor električne energije za Beograđane, danas je ruina. Prazni prostori su širom Beograda.

Mladi ljudi iz udruženja Kulturni front dogovorili su se sa nadležnom opštinom da preurede nekadašnji magacin u prostor za koncerte i kulturna dešavanja.

Prazni bioskopi

Borko Vesković iz KC Grad, kaže: „Ideja je bila da se koliko toliko zadrži ovaj prvobitni oblik tog magacina, da iznutra živi i odiše tako kao što smo planirali i već sad mogu da kažem da smo realizovali ideju.“

U Beogradu su, već godinama, zbog spornih privatizacija prazni i mnogi bioskopi. Udruženje Kulturpark pokušava da za svoju ideju pronađe adekvatan prostor. Stari bioskop bio bi idealan izbor.

Radojica Bunčić iz Kulturpark, objašnjava: „Koncept Kriteriona je art bioskop kao u Holandiji, zašto ne bismo uradili tako nešto u Beogradu? Imate samo multiplekse koji prikazuju holivudsku produkciju, nigde ne možete videti kvalitetan evropski i autorski film, mislimo da Beograd zaslužuje neki prostor koji može biti i bioskop i kulturni centar.“

Ideja je mnogo, ali, kako kažu u organizaciji Građanske inicijative, koja je pokrenula kampanju za pronalaženje novih namjena starim objektima, pregovori sa lokalnim samoupravama često nisu laki.

„Borba je prava reč  uspešni primeri kao što su KC Grad su retkost. Trebalo je mnogo vremena da se uspostavi komunikacija kako sa lokalnom samoupravom, tako i sa vlasnicima prostora…Ovo jeste dug proces, ali isplati se, jer dovede do neke nove kritične mase, do neke nove kulturne ponude“, objašnjava Jelena Ožegović.

Kampanja  je pokazala da većina lokalnih samouprava i nema evidenciju o napuštenim objekatima. Jedna od rijetkih koja je riješila sve imovinsko-pravne dileme je opština Savski venac. Već nekoliko prostora ustupili su na korištenje.

Davno sagrađene, nikada završene

„Važno je da država brine o svojoj imovini i da je na najbolji način iskoristi. KC Grad je jedan primer kako nešto napušteno, bez mnogo ulaganja, može da se napravi nešto dobro ako se da u prave ruke“, smatra Dušan Dinčić, predsjednik Opštine Savski Venac.

I dok su neke zgrade napuštene, a neke druge čekaju na razriješenje vlasničkih odnosa, ima i onih koje su davno sagrađene, ali nikada završene.

„Verovatno najupečatljiviji primer nedovršene zgrade je zgrada Kliničkog centra. Iako Srbiji nedostaje bolnički prostor, u toj zgradi koriste se samo prva dva sprata. Ostalih čak sedam spratova čeka rekonstrukciju već 30 godina“, izvještava Milutinović.

Izvor: Al Jazeera